90 gün altı Slovenya Schengen vizesi ile diğer 27 Schengen üye ülkelerine de seyahat edebileceksiniz ancak dikkat edilmesi gereken husus ilk giriş ülkenizin Slovenya olması gereklidir. 90 gün altı Slovenya Schengen vizesi başvurusunda bulunulabilmesi için öncelikli olarak hangi vize türüne başvuruda bulunulması gerektiğinin belirlenmesi gerekecektir. Başvuruda bulunulacak olan vize türü mutlaka başvuru sahibi tarafından belirlenmelidir ve seçilecek olan vize türü Slovenya’ya yapılacak olan seyahatin amacına uygun olmalıdır. Kuruluşumuz başvuru sahiplerine vize kategorisiyle ilgili gerekli olan destek hizmetini sunmaktadır. Vize türü, gerekli evraklar ve randevu için firmamızın sunmuş olduğu bu hizmetten yararlanılabileceksiniz.
90 Gün Altı Slovenya Schengen Vize Başvuru Türleri
Slovenya’ya kısa süreli bir ziyaret gerçekleştirilecekse o zaman Slovenya Büyükelçiliği’nden veya Slovenya Başkonsolosluğu’ndan Schengen vizesi alınması gerekir. Türkiye’de yer alan Slovenya diplomatik temsilcilerinden vize başvurusunda bulunabilecekler;
Yukarıda bahsi geçen kişilerin pasaportlarında Türkiye’ye giriş kaşesi yer almalıdır. Ayrıca bu durumda olan kişilerin, vize başvurusunu Türkiye’den yapma gerekçelerini sunmaları gereklidir.
Slovenya vizesi için tüm illerden başvuruda bulunacak olan kişiler, Slovenya Ankara Büyükelçiliği’nin yetki alanındadırlar.
13.07.2009 tarihinde Avrupa Parlamentosu ve konseyi tarafından, vizelerle ilgili olan bir bildiri yayınlanmıştır. Bu bildiriye göre aşağıda yazan kategorilerden birinin şartını taşıyan kişiler vize ücretinden muaf olarak başvuru yapabilen kişilerdir.
Slovenya için yapılan vize başvurusunun işlemleri 15 iş günü içinde sonuçlanmaktadır. Tabi bu sürenin geçerliliği tüm evrakların tamamlanmış olduğu bir başvuru dosyası içindir. Ayrıca bahsedilen 15 iş gününe, posta gönderim süreleri dahil değildir. Kimi zaman vize işlemlerinin yapılması bahsedilen süreden daha uzun olabilir. Bu nedenle vize başvurusunun olabilen en erken tarihte yapılması önerilir.
Vize başvurusunda herhangi bir sorun çıkarsa ya da belli sebeplerden dolayı gerekli görülürse Ankara’da yer alan Slovenya Cumhuriyeti Büyükelçiliği, başvuru sahipleriyle ek bir görüşme yapma talebinde bulunabilir. Bununla birlikte Slovenya Büyükelçiliği’nin vize işlemleri süresince başvuru sahiplerinden ek evrak talep etme hakkı da saklıdır.
Slovenya için vize başvuruları, Slovenya Cumhuriyeti vize başvuru merkezlerine yapılmaktadır. Bu merkezler Ankara, Gaziantep, İzmir, Antalya ve İstanbul’da yer almaktadır. Yapılan tüm vize başvurularının değerlendirilmesi ise Türkiye’de yer alan Ankara Slovenya Cumhuriyeti Büyükelçiliği’nin yetkisindedir.
Slovenya için verilen davetiyeler doğrudan başvuru sahibinin kendisine gönderilmelidir. Vize başvurusunda bulunan kişinin diğer istenen tüm belgelerle birlikte bu davet mektubunu da vize başvuru merkezine teslim etmesi gereklidir. Her başvuru sahibi için ayrı bir davet mektubu olmalıdır. Bu kural, her yaştan başvuru sahibi için geçerlidir. Davet mektubu Slovenya Cumhuriyeti Büyükelçiliği vize bölümüne değil, vize başvurusunda bulunan merkeze teslim edilmelidir. Buna oldukça dikkat etmek gerekir.
90 gün altı Slovenya Schengen vizesi almak isteyen kişilerin Ankara, Antalya, İstanbul, Gaziantep ya da İzmir başvuru merkezlerinden uygun olana giderek şahsen başvuruda bulunmaları gereklidir. Vize başvurusunun şahsen yapılma durumu daha önce parmak izi vermiş olan kişiler için de geçerlidir. Yetkili olan kişilerin, başvuru sahibi adına başvuru getirmeleri mümkün değildir.
90 gün altı Slovenya Schengen vizesi başvurusu reddedildiğinde yeni bir vize başvurusu istenilen bir zamanda yapılabilir. Yapılan her yeni vize başvurusu kendi içinde değerlendirilmeye alınır. Son reddedilmeden sonra vize başvuru koşullarında değişiklik olmayanların ya da reddedilme sebebini tespit edememiş olanların yeni vize başvurusu da yüksek ihtimalle tekrar reddedilecektir. Ancak böyle bir genel kanı yoktur. Kişileri yaptıkları her yeni vize başvurusu, sahte evrak kullanılmadığı sürece bir önceki vize başvurusunun reddinden dolayı otomatik olarak redde düşmemektedir.
Slovenya için yapılan vize başvuruları, başvuru yapıldıktan sonra 15 takvim günü içinde sonuçlanmaktadır. Ancak diğer üye ülkelere de müracaat olması durumunda yapılan başvuru daha detaylı inceleneceği için başvurunun sonuçlanma süresi 30 takvim gününü bulabilmektedir. Ayrıca çok daha fazla dökümün gerekli olduğu vize başvurularının sonuçlanma süresi 60 takvim gününü bile bulabilmektedir. Mümkün olan en erken başvuru tarihinde vize başvurusunda bulunulması kişilerin yararına olur. Genel süre göz önüne alındığında Slovenya vize başvurularının en az 15 gün öncesinden yapılması gereklidir.
Slovenya’ya belli sürelerde yapılacak olan girişler için Slovenya Konsolosluğu’ndan alınan giriş vizesi geçerlidir. Ancak Slovenya Konsolosluğu’ndan alınan giriş vizesi, ülkeye girişi garanti etmemektedir. Çünkü ülke girişlerinin sorumluluğu her durumda sınır güvenliğindedir. Yapılan Slovenya vize başvurusu Schengen vizesi kapsamında değerlendirilir ve sahip olunan vizeyle tüm Schengen ülkelerini 90 gün süreyle ziyaret etmek mümkün olur. Başvuru sahipleri ilk olarak hangi ülkeye giriş yapacaklarsa, vize başvurularını da o ülkenin konsolosluğundan yapmalıdırlar. Alınan Schengen vizesi kişilere Slovenya’yı ve aşağıda yer alan diğer ülkeleri ziyaret etmek hakkı sunar.
Avusturya, İsviçre, Belçika, İsveç, Çek Cumhuriyeti, İspanya, Danimarka, Slovenya, Estonya, Finlandiya, Portekiz, Fransa, Polonya, Almanya, Norveç, Yunanistan, Hollanda, Macaristan, Malta, İzlanda, Lüksemburg, İtalya, Litvanya, Letonya.
Eğer vize başvurusu ilk defa yapılıyorsa o zaman gerekli olan başvuruyu kişinin kendisi yapmalıdır. Çünkü ilk kez başvuruda bulunacak olan kişilerden parmak izi alınacak ve bu kişilerin biyometrik işlemleri yapılacaktır. Bu işlemler bir defa yapıldıktan sonra beş yıl süresince başvuruda bulunulan diğer tüm vize işlemlerinde geçerli olan işlemlerdir. Vize başvurusunu yapacak olan kişi daha önce parmak izi vermiş ve biyometrik işlem yaptırmışsa o zaman bu kişinin vize başvurusunu bir temsilci aracılığıyla gerçekleştirmesi mümkün olmaktadır. Kişinin kendisi dışında vize başvurusunu gerçekleştirebilecek olanlarsa; danışmanlık firmaları, tur operatörleri ve iş ziyareti yapacak çalışanlar için de şirket temsilcileridir. Eğer vize başvurusu bu temsilcilerden biri tarafından yapılacaksa, temsilciye yetkilendirme yazısı verilmelidir.
90 gün altı Slovenya Schengen vizesinde var olan giriş sayıları, kişinin Schengen bölgesine kaç defa giriş-çıkış yapabileceğini göstermektedir. Slovenya vizesi de bir Schengen vizesidir. Slovenya’ya ve diğer Schengen bölgesindeki ülkelere tek girişli vizeyle seyahat eden birinin, vize geçerlilik süresince Schengen bölgesine tek defa girme hakkı vardır. Bu kişi Schengen bölgesinden çıkış yaptıktan sonra tekrar bu bölgeye geri dönememektedir.
Çok girişli vizeyle seyahat eden biriyse vize geçerlilik süresi boyunca Schengen bölgesine birden fazla giriş-çıkış yapabilmektedir. Bu kişi Schengen bölgesinden ayrılsa da bu kişinin tekrardan bu bölgeye girme hakkı vardır.
90 gün altı Slovenya Schengen vizesi başvurusu esnasında uçak biletinin sunulmasına gerek yoktur. Dolayısıyla vize onaylanmadan uçak bileti almak gibi bir zorunluluk söz konusu değildir. Vize başvurusunda kişilerin seyahatle ilgili rezervasyonlarının çıktısını sunmaları veya seyahat rezervasyonu yapılan web sitesinin çıktısını sunmaları yeterli olmaktadır. Eğer kişiler uçak biletlerini vize onaylanmadan satın alacaklarsa, bu kişilerin yaşanabilecek her ihtimale karşı uçak bileti aldıkları havayolunun uçak bileti iptal politikalarını gözden geçirmeleri önerilir.
Randevusuz olarak yapılan vize başvuruları kesinlikle kabul edilmemektedir. Bu oldukça açık bir kuraldır. Sadece sağlık ya da ölüm gibi randevu alımını bekleyemeyecek konular söz konusu olursa ancak o zaman randevu alınmadan yapılan vize başvuruları kabul edilebilir. Böylesine önemli konular dışında sunulan mazeretler randevu alınmaması için geçerli sebep olarak kabul edilmezler.
90 gün altı Slovenya Schengen vizesi başvurusu yapan tüm başvuru sahipleri parmak izi verme zorunluluğu bulunmaktadır.
Schengen vizesi, yabancı ülke vatandaşlarının Schengen bölgesindeki ülkeleri ziyaret edebilmeleri amacıyla düzenlenen bir vizedir. Slovenya için alınan vize de bir Schengen vizesidir. Schengen vizesi, sınırlı sürelerde gerçekleştirilecek olan ziyaretler için verilmektedir. Bu vizeyle Schengen bölgesinde, tek bir defada 90 günden daha fazla kalınamamaktadır. Bu nedenle Schengen bölgesinde farklı nedenlerden dolayı doksan günden daha fazla kalmayı planlayan kişilerin vize başvurularını uzun dönem vize türlerine yapmaları gereklidir.
Gerçekleştirilecek olan seyahatten üç ay öncesine dek vize başvurusu yapılabilmektedir. Bu süre vize başvurusunun gerçekleştirilebileceği en erken tarihi verir. Vize başvurusunun yapılacağı en geç tarihse, seyahate 15 gün kala olmaktadır. Başvuru sahiplerinin, birtakım nedenlerden dolayı başvuru sürecinde uzamalar yaşanabileceğini göz önüne alarak mümkün olan en erken tarihte vize başvurusunda bulunmaları önerilmektedir.
90 gün altı Slovenya Schengen vizesi başvurusunda herkes başvuru formu doldurmak zorundadır. Bu kural, reşit olan başvuru sahipleri için de reşit olmayan başvuru sahipleri için de geçerlidir. Kişiler başvuru formu doldurmayla ilgili olarak sıkıntı yaşıyorlarsa, firmamızın bu alanda sunduğu hizmetten faydalanabilmektedirler.
Gerçekleştirilmesi planlanan seyahat reşit olmayan çocuklarla birlikte yapılacaksa, her başvuru sahibinin reşit olmayan çocukları için de ayrı bir vize başvurusu gerçekleştirmesi gereklidir. Ayrı bir vize başvurusu yapıldığından dolayı reşit olmayan çocuklar için hazırlanacak evraklar da ayrı olmalıdır.
Slovenya Büyükelçiliği’ne/Konsolosluğu’na mülakat için gitmenin gerekli olması ancak büyükelçilikten ya da konsolosluktan böyle bir talep gelmesi koşulunda mümkün olur. Yani vize başvurusu yapan herkesin mülakata gitme zorunluluğu yoktur. Ancak büyükelçiliğin ya da konsolosluğun başvuru sahiplerinden mülakat talep etme hakkı her zaman için vardır. Başvuru sahiplerine böyle bir talep gelirse o zaman mülakata gidilmelidir.
Tek tip Schengen vizesi, Schengen bölgesine birtakım nedenlerden dolayı girmeyi ve burada sınırlı sürede kalmayı mümkün hale getirebilen vizedir. Tek tip Schengen vizesiyle; turist olarak, arkadaş ya da akraba ziyareti için, iş için, yalnızca transit geçiş yapmak için veya bir konferansa katılmak için Schengen bölgesine gidilebilmektedir.
Sınırlı bir süre için geçerli olan bu vize altı aylık bir dönem için en fazla 90 gün kalış hakkı sunmaktadır. Schengen ülkelerinden biri tarafından bu vize verilmişse, sahip olunan vize diğer Schengen ülkelerinde de geçerli olmaktadır. Birtakım istisnai durumlarda alınan vize tüm Schengen ülkelerinde geçerli olmayabilmektedir.
Tek tip vize başvurularının incelenmesi ve bu başvurular hakkında karar verilmesi aşağıda yer alan üye devletler tarafından sağlanır:
Kişiler vize başvurusunda bulunduklarında, başvuru yapılan üye devlet bu başvuruyu inceleme/karar verme yetkisinin olup olmadığını değerlendirmektedir. Değerlendirme sonucunda üye devlet bu konuda yetkili değilse o zaman başvuru sahibine başvuru formunu, vize ücretini ve kendisine ibraz edilen belgeleri iade etmektedir. Başvuru konusunda hangi üye devlet yetkiliyse bu bilgiyi de başvuru sahibine bildirmektedir.
Seyahat belgelerinin belli bir süre boyunca geçerliliklerini koruması gereklidir. Eğer başvuru yapılan vize tek girişli bir vizeyse sunulmuş olan seyahat belgeleri en az üç ay süresince geçerliliğini koruyacak olan belgeler olmadır. En az üç ay olan geçerlilik süresi, kişinin üye devlet sınırını terk etmeyi planladığı tarihten itibaren başlar.
Eğer başvuru yapılan vize çok girişli bir vizeyse sunulmuş olan seyahat belgeleri en az üç ay süresince geçerliliğini koruyacak belgeler olmalıdır. En az üç ay olan geçerlilik süresi, kişinin üye devlet sınırlarını terk etmeyi planladığı en son tarihten itibaren başlar.
05.04.2011 tarihi itibariyle getirilmiş olan uygulamayla, vize başvurusu reddedilen kişilere bu durum resmi bir mektup yoluyla bildirilmektedir. Başvuru sahipleri vize başvuruları reddedildiğinde bu kararı temyiz etme hakkına sahip olurlar. Temyiz işlemi ilgili üye devletin ulusal kanunları doğrultusunda yapılabilir. Yani temyiz işlemleri hem en son kararı veren üye devlete karşı hem de o devletin ulusal kanunları doğrultusunda yapılmaktadır.
Her bir üye devlet temyiz hakkıyla ilgili olarak başvuru yapılacak makamları, başvuru sürelerini, temyiz hakkının nasıl kullanacağını içeren prosedürleri ve ulusal kanunda referans alınacak olan ilgili bölümlerin belirtmektedir. Başvuru sahibine ret kararının ve gerekçesinin bildirildiği formda temyizle ilgili belirtilen tüm bu bilgiler yer almaktadır.