90 gün altı Polonya Schengen vizesi ile diğer 27 Schengen üye ülkelerine de seyahat edebileceksiniz öncelikle yapmanız gereken İlk giriş ülkenizin Polonya olması gerekecektir. 90 gün altı Polonya Schengen vizesi başvurusunda bulunabilmek için başvuru yapacakları vize kategorisini doğru bir şekilde netleştirmek durumundadırlar. Başvuru yapılacak olan vize kategorisi, başvuru sahibi tarafından belirlenir ve bu kategori Polonya’ya yapılacak olan seyahatin amacına dayanmalıdır. Evraklarda tutarsızlık, yalan veya eksik beyan reddedilme gerekçesi sayılabilecektir.
90 Gün Altı Polonya Schengen Vize Başvuru Kategorileri
Polonya’ya kısa bir süreliğine seyahat etmek isteyen kişilerin Polonya Büyükelçiliği’nden ya da Polonya Başkonsolosluğu’ndan 90 gün altı Polonya Schengen vizesi almaları gerekmektedir. Türkiye’de yer alan Polonya diplomatik temsilciliklerinden vize başvurusu yapabilecek kişiler; Türk vatandaşları, Türkiye’de yaşayan üçüncü ülke vatandaşları ve yasal bir şekilde Türkiye’de bulunan ancak ikametleri Türkiye’de olmayan üçüncü ülke vatandaşlarıdır. Bu durumda olan kişiler başvurularını Türkiye’den yapabilirler. Ancak başvurularını Türkiye’den yapma gerekçelerini de yeterli bir şekilde sunmalıdır.
90 gün altı Polonya Schengen vizesi Başvurusu yapılacak olan illerin yetki durumları Polonya İstanbul Başkonsolosluğu ve Polonya Ankara Büyükelçiliği arasında bölüşülmüş durumdadır.
Polonya İstanbul Başkonsolosluğu: Muğla, Aydın, İzmir, Uşak, Manisa, Kütahya, Balıkesir, Bursa, Bilecik, Sakarya, Çanakkale, Yalova, Kocaeli, İstanbul, Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli illerinden vize başvurusunda bulunacak olan kişiler Polonya İstanbul Başkonsolosluğu yetki bölgesindedir.
Polonya Ankara Büyükelçiliği: Polonya İstanbul Başkonsolosluğu’nun yetki alanı dışında kalan diğer tüm iller Polonya Ankara Büyükelçiliği yetki alanında dahildirler.
Aşağıdaki listede yer alan kişiler vize ücretinden muaftırlar. Bu kişiler, 13.07.2009 tarihli Avrupa Parlamentosu ve konseyi tarafından yayınlanan vize bildirileri uyarınca vize ücretinden muaf tutulmuşlardır.
Tüm evraklarının eksiksiz ve doğru bir şekilde tamamlanmış olduğu bir dosyanın işlem tamamlanma süresi, posta süreleri dahil olmadan bir hafta ile on iş günü arasında olmaktadır. Kişiler başvuru sürelerini çok doğru bir şekilde ayarlamalıdırlar. Çünkü vize işlemlerinde birbirinden farklı aksilikler meydana gelebilir. Bu nedenle başvuru işleminin gerçekleştirilebilecek en erken tarihte yapılması, planlanan seyahatin aksamaması yönünden önem taşır. Bazı ülke vatandaşlarının başvuru işlemlerinde ek incelemeler yapılmaktadır. Bu ülkeler; Afganistan, Suriye, Bangladeş, Sri Lanka, Kongo, Pakistan, Eritre, Nijerya, Etiyopya, İran, Gana ve Irak’tır. Bu ülke vatandaşlarının başvuru işlem süreleri ek incelemeler nedeniyle 14 iş gününde ya da bu sürenin de üstünde bir zamanda gerçekleşebilmektedir. Polonya Büyükelçiliği/ Konsolosluğu herhangi bir sorunun varlığında başvuru sahiplerinden ek görüşme talep edebilmektedir. Ayrıca başvuru değerlendirme süresi boyunca Polonya Büyükelçiliği/ Konsolosluğu ek evrak isteme hakkını da saklı tutmaktadır.
Polonya Konsolosluğu’ndan alınan giriş vizesi, belli sürelerde yapılacak olan Polonya ziyaretleri için geçerli olmakla beraber aynı zamanda kısa süreli Schengen bölgesindeki ülke ziyaretlerinde de geçerlidir. Çünkü Polonya vize başvurusu Schengen kapsamında yapılır ve bu vize, başvuru sahiplerine Schengen ülkelerine 90 günlük ziyaret hakkı tanır. Kişiler birden fazla ülkeye gideceklerse vize başvurularını ilk gidecekleri ülke konsolosluğundan yapmalıdırlar. Bilinmesi gereken en önemli şeylerden biri de Polonya vizesinin Polonya’ya girişi garanti etmediğidir. Çünkü her durumda ülke girişleri sınır güvenliği sorumluluğunda olmaktadır. Alınan Schengen vizesi ile aşağıdaki ülkelere ziyaretler yapılabilir.
Avusturya, İsviçre, Belçika, İsveç, Çek Cumhuriyeti, İspanya, Danimarka, Slovakya, Estonya, Slovenya, Finlandiya, Portekiz, Fransa, Polonya, Almanya, Norveç, Yunanistan, Hollanda, Macaristan, Malta, İzlanda, Lüksemburg, İtalya, Litvanya, Letonya.
İlk defa 90 gün altı Polonya Schengen vizesi başvurusunda bulunulacak kişilerin parmak izi alınmaları zorunludur ve bu şahsen yapılabilmektedir. Çünkü ilk defa başvuruda bulunacak olan kişiye parmak izi/biyometrik veri işlemi uygulamaları yapılacaktır. Alınan bu veriler beş yıl süreyle geçerli olacak ve kişinin beş yıl süre zarfı boyunca yapacağı diğer vize başvurularında tekrar veri alımı olmayacaktır. Bu nedenle daha önce parmak izi/biyometrik veri işlemi yaptırmış olan kişilerin başvuruları temsilciler aracılığıyla yapılabilmektedir. Eğer vize başvurusu temsilci tarafından yapılacaksa o zaman temsilciye yetkilendirme yazısı verilmelidir. Vize başvurusunu yapabilecek bu kişiler;
AB Vatandaşları, Antigua & Barbuda, Arnavutluk, Avustralya, Andorra, Arjantin, ABD, Barbados, Bahamalar, Bosna Hersek, Brunei, Brezilya, El Salvador, Güney Kore, Guatemala Cumhuriyeti, Hırvatistan, Honduras, Hong Kong SAR pasaportları (Özel Yönetim Bölgesi), Hong Kong BNO sahipleri (Yurt dışında İngiliz vatandaşlığı), İspanya, İsrail, İsviçre, Japonya, Karadağ, Kosta Rika, Kanada, Monako, Makedonya, Meksika, Malezya, Mauritius, Nikaragua, Paraguay, Panama, Singapur, San Marino Cumhuriyeti, Seyşeller, Saint Kitts ve Nevis Federasyonu, Sırbistan, Şili, Vatikan, Tayvan, Uruguay, Yeni Zelanda, Venezuela.
Yukarıdaki listede yer alan ülke uyruğuna sahip olan kişiler Polonya’ya 90 gün süresi boyunca vize almadan giriş yapabilirler. Bu ülkelerin dışında kalan diğer tüm ülkelerin vatandaşları, Polonya’ya girişlerde vize almak zorundadırlar. Vizesiz giriş yapan ülkelerle ilgili birkaç tane istisnai durum söz konusudur. Bunlar;
Polonya için alınan bir vize Schengen vizesidir ve bu vizeyle ilgili olan giriş sayıları, kişinin Schengen bölgesine kaç defa giriş-çıkış yapabileceğini ifade eder. Birkaç Schengen ülkesine tek girişli bir vizeyle seyahat eden bir kişi adı üstünde Schengen bölgesiyle ilgili tek bir giriş hakkına sahiptir. Yani bu kişi Schengen bölgesinden ayrıldıktan sonra o bölgeye tekrar giriş yapamamaktadır. Çok girişli vize sahipleriyse Schengen alanında birden fazla giriş-çıkış yapabilen kişilerdir.
90 gün altı Polonya Schengen vizesi başvurusu reddedilmiş bir kişi istediği herhangi bir anda yeniden vize başvurusunda bulunabilmektedir. Yapılan her başvuru kendi içinde en baştan sona dek yeniden ilerler ve değerlendirilir. Bir önceki vize başvurusunda ret cevabının alınması daha sonraki başvuruların otomatikman redde düşeceği anlamı taşımaz. Ancak kişinin reddedilen başvurudan sonra vize başvuru koşullarında bir değişikliği olmamışsa ya da vize reddinin sebebi bilinmiyorsa o zaman yapılan yeni başvurunun da reddedilme ihtimali yüksektir. Yine de böyle bir genel kural yoktur. Başvuru aşamasında sahte evrak kullanılmadığı sürece, sonraki başvurular kesinlikle ret olacak diye bir genelleme söz konusu değildir.
90 gün altı Polonya Schengen vizesi düzenlenmeden önce uçak bileti satın alma zorunluluğu yoktur. Vize başvurusu esnasında ilgili makamlara seyahat rezervasyonu çıktısının ya da rezervasyon yapılan web sitesinin çıktısının sunulması yeterli olacaktır. Kişiler yine de vize düzenlenmeden uçak bileti almak isteyebilirler. Bu durumda kişilerin uçak bileti iptal politikalarını kontrol etmeleri tavsiye edilir.
90 gün altı Polonya Schengen vizesi randevu almadan vize başvurusu yapmak mümkün değildir. Sağlık veya ölüm gibi çok önemli nedenler dışında randevusuz yapılan başvurular kesinlikle kabul edilmemektedir.
Parmak izi vermeden başvuru yapmak mümkün değildir. Polonya vize başvurusunda bulunacak olan herkesin parmak izi verme zorunluluğu vardır.
90 gün altı Polonya Schengen vizesi, yabancı ülke vatandaşlarının Polonya’yı ve diğer Schengen bölgesi ülkelerini 90 gün süreyle ziyaret etmelerini sağlar. Sahip olunan Schengen vizesiyle Schengen bölgesinde tek bir defa için 90 günden daha fazla süreyle kalınamamaktadır. Schengen bölgesinde daha uzun süre kalmayı planlayanlar uzun dönem vize başvurularında bulunmalıdırlar.
90 gün altı Polonya Schengen vizesi başvuruları Polonya vize başvuru merkezinden yapılacaksa başvuru sahipleri mutlaka randevu almak durumundadırlar. Daha önce biyometrik işlem yaptırmış olan başvuru sahiplerinin randevuya kendilerinin gitme zorunluğu yoktur. Bu başvuru sahipleri adına gerekli olan başvuru işlemlerini firmamız yürütebilmektedir. Ancak biyometrik işlem yaptırmamış olan başvuru sahipleri alınan randevuya mutlaka kendileri gitmek zorundadırlar.
İlgili ziyaretten üç ay öncesine kadar vize başvurusu yapılabilir. En erken tarihin yanı sıra ilgili ziyarete 15 gün kalana dek de vize başvurusu gerçekleştirilebilmektedir. Ancak başvuru sürecinde uzamalar yaşanabileceğinin göz önüne alınması ve vize başvurusunun olabilecek en erken tarihte yapılması önerilmektedir.
90 gün altı Polonya Schengen vizesi başvuru formunun doldurulması mecburidir. Her başvuru sahibi 8reşit olan da olmayan da) başvuru formunu mutlaka doldurmak zorundadır. Bu alanda zorluk yaşayan kişiler firmamızın sunduğu başvuru formu doldurma hizmetinden faydalanabilirler.
Seyahatini reşit olmayan çocuklarıyla beraber yapacak olan başvuru sahipleri, reşit olmayan çocukları için de başvuruda bulunmalıdırlar. Ayrı birer başvuru yapılmasından dolayı reşit olmayan çocuklar için gerekli olan evraklar da mutlaka hazırlanmalıdır.
90 gün altı Polonya Schengen vizesi başvurularında genel bir mülakat uygulaması yoktur. Yani başvuruda bulunan kişiler normal şartlarda büyükelçiliğe yad a konsolosluğa mülakata gitmezler. Ancak Polonya Büyükelçiliği’nin veya Konsolosluğu’nun başvuru sahiplerinden mülakat talep etme hakkı vardır. Eğer böyle bir talep gerçekleşirse, başvuru sahiplerinin mülakat için büyükelçilik ya da konsolosluğa gitmeleri gereklidir.
Schengen bölgesine girebilmek ve o bölgede kısa süreli kalabilmek için gerekli olan vize tek tip Schengen vizesidir. Tek tip Schengen vizesi aşağıdaki durumlar için kullanılabilir:
Alınan tek tip Schengen vizesi kişilere sınırlı bir süre için ziyaret hakkı tanır. Bu ziyaret altı ay içerisinde 90 günden fazla olmamalıdır. Schengen ülkelerinin birisi için alınmış olan vize Schengen bölgesindeki diğer ülkeler için de geçerlidir. Sadece belli istisna durumlarda alınan vize, tüm Schengen ülkeleri için değil belirli Schengen ülkeleri için geçerli olabilir.
Tek tip vize başvurusunu incelemede ve vize başvurusuna karar vermede yetkili olan üye devletler aşağıdakilerdir.
Yapılan 90 gün altı Polonya Schengen vizesi başvurusu sonucunda, başvuru yapılan üye devlet bu başvuruyu inceleme ve başvuru hakkında karar verme yetkisinin olup olmadığını değerlendirmektedir. Eğer başvuruda bulunulan üye devlet incelemede ve karar vermede yetkili değilse, başvuru formuyla beraber başvuruda sunulan evrakları iade eder. Aynı zamanda vize ücretini de iade etmektedir. Bunlar sonucunda da ilgili vize başvurusunda hangi üye devletin yetkili olduğunu başvuru sahibine bildirmektedir.
90 gün altı Polonya Schengen vizesi başvurusu tek girişli olarak yapılırsa, sunulan seyahat belgeleri, kişinin üye devlet sınırını terk etmeyi planladığı tarih itibariyle en az üç ay süresince geçerli olmalıdır. Vize başvurusu çok girişli olarak yapılırsa, sunulan seyahat belgeleri kişinin üye devlet sınırını terk etmeyi planladığı en son tarih itibariyle en az üç ay süresince geçerli olmalıdır.
Yetkili konsolosluğun bir başvuruyu uygun görmesi durumunda başvuru sahibinin seyahat belgesine bir damga basılır. Bu damga herhangi bir şekilde yasal bir sonuç doğurmamakla beraber birtakım bilgileri göstermektedir. Bu bilgiler; başvuruyu hangi üye devletin incelediği, başvurunun tarihi ve başvuruyu hangi makamın değerlendirdiği bilgileridir. Vize basıldığı zaman pasaporta yapıştırılacak olan etiket, damganın vurulduğu sayfaya yapıştırılır. Damgalanmayan pasaportlarsa hizmet pasaportları ve diplomatik pasaportlardır.
90 gün altı Polonya Schengen vizesi başvurusu redde uğrayan kişilere, bu durumun resmi bir mektupla iletilmesi 05.04.2011 tarihinden itibaren uygulanmaktadır. Vize başvurusu reddedilen kişiler, üye devletin ulusal kanunları çerçevesinde kararı temyiz etme hakkına sahip olurlar. Temyiz işlemleri başvuruyla ilgili olarak nihai kararı veren üye devlete karşı yürütülür. Aynı zamanda o üye devletin ulusal kanunları doğrultusunda hareket edilir. Her bir üye devletin temyiz hakkıyla ilgili olan prosedürleri ve ulusal kanunda yer alan referans ile ilgili bölümleri belirtmesi gereklidir. Belirtilen prosedürlere temyiz hakkı ile başvuru yapılabilecek makam ve başvuru süresi de dahildir. Gerekli olan bu bilgiler, ret kararının ve gerekçesinin belirtilmesi için başvuru sahibine verilen formda yer almaktadır.