Önemli Uyarı: Lüksemburg vize başvurunuz hakkında bilgi ve online randevu hakkında ücretsiz olan danışma hattımızı arayınız. 0850 885 3005
TRA.Pasaport Lüksemburg kısa dönem vize başvuru işlemlerini ve oturumla ilgili izinleri yürütebileceğiniz vize başvuru merkezi olarak hizmet verir. Lüksemburg vizesi başvurusunda bulunmadan önce Lüksemburg’a yapacağınız ziyaretin amacını netleştirmeniz gerekmektedir. Firmamız tüm vize süreci boyunca sizlere yardımcı olacaktır. Firmamızın başvuru sahiplerine vize kategorisini seçme alanında tavsiyede bulunma ve rehberlik yapma yetkileri bulunmaktadır. TRA.Pasaport vize başvurusuyla ilgili gerekli olan iş takibini yapar ve başvuru sahiplerine danışmanlık hizmeti sunar. Vize başvurusunun süreci ve vizenin onaylanıp onaylanmayacağı tamamıyla Lüksemburg Büyükelçiliğinin inisiyatifinde olmaktadır.
Vize Başvurusunun Adımları
Kişilerin vize başvurusunda bulunmadan önce Lüksemburg’a yapacakları ziyaretin amacını net olarak belirlemeleri gereklidir. Çünkü başvurulması gereken vize kategorisi bu ziyaret amacına göre seçilir. TRA.Pasaport bu alanda başvuru sahiplerine gerekli olan danışmanlık hizmetlerini sunmaktadır. Yapılacak olan ziyaretin amacı netleştirildikten sonra başvuru yapılacak olan vize kategorisinin evraklarının hazırlanması gerekir. Daha sonrasında konsolosluk randevusu alınır ve hazırlanan evraklarla birlikte TRA.Pasaport firması üzerinden yapılan başvurular takip edilebilir. Kişiler daha öncesinde vize başvurularında gerekli olan biyometrik verileri vermişlerse o zaman bu kişilerin tümişlemlerini kişilerkonsolosluğa gelmeden TRA.Pasaport yürütebilmektedir. Hazırlanan dosyanın teslim edilmesi, biyometrik işlemlerin yapılması ve vize ücretinin yatırılmasından sonra başvuru süreci tamamlanmış olur.
Biyometri işlemi ilk defa 2011 yılının ekim ayında Kuzey Afrika’da kullanılmaya başlanmıştır. VIS yani Vize Bilgi Sistemi şeklinde kullanılmaya başlayan biyometrik işlemler, sonrasında dünya genelinde yer alan AB Schengen bölgesi ülkelerinin büyükelçiliklerinde ve konsolosluklarında yaygınlaşmıştır. Türkiye’de VIS kullanılmasına 23.09.2014 tarihinde başlanmıştır. VIS kullanılmasının amacı özellikle sınır kontrol prosedürlerini ve bununla birlikte vize başvuru sürecini olabildiğince basit hale getirmektir. Daha da önemlisi VIS sayesinde kimlik hırsızlığı ve belgede sahtecilik durumlarının da önüne geçilmesi hedeflenir.
VIS yani orijinal ismiyle Very Information System bünyesinde tüm pasaport türlerinden zorunlu olarak alınan parmak izi uygulaması bulunur. Yetkili olan konsolosluk birimleri vize başvurusunda bulunan herkesten biyometrik veri almak zorundadırlar. Biyometrik veri alımında bir adet fotoğraf çekilir ve on parmak izi alınır. Eğer bir kişi daha öncesinde hiç biyometrik veri vermemişse bu kişinin vize başvuruş yapmaya mutlaka kendisinin gelmesi gereklidir. Çünkü bu kişiden biyometrik veri alınması gerekir. Kişilerden elde edilen biyometrik verilerin saklanma süresi beş yıldır. Yani bir kişi bir defa biyometri işlemi yaptırmışsa, beş yıl süresi boyunca yapacağı vize başvurularında tekrar bu işlemi yaptırmak zorunda değildir. Alınan veriler VIS veri tabanında saklanırlar.
Aşağıda bahsedilen başvuru sahipleri parmak izi vermek zorunda değildirler. Ancak bu kişiler vize başvurularını şahsen gerçekleştirmek zorundadırlar. Parmak izinden muaf olan ancak vize başvurusunu şahsen yapması gereken kişiler:
Biyometrik işlem oldukça hızlı, aralıksız ve gizlilik çerçevesinde yapılan bir işlemdir. Vize başvurusunda bulunan kişinin on parmak izi dijital bir parmak izi tarayıcısıyla taranır. Ülke temsilciliklerinin gerekliği gördükleri durumlarda başvuru esnasında canlı bir dijital fotoğraf çekilir. Bunlar dışında bazı ülke temsilcilikleri başvuru sahiplerinden elektronik imza da istemektedirler.
Biyometrik işlemlerin doğru bir şekilde yapılabilmesi için dikkat edilen birtakım noktalar vardır. Başvuru sahipleri biyometrik işlem yaptırırken parmaklarında bu işlemi engelleyecek bir şey olmadığından emin olmalıdırlar. Parmak uçlarında kına benzeri süs işareti, farklı işaretler ya da herhangi bir yıpranma olmamalıdır. Ayrıca dijital bir fotoğraf çekimi gerçekleşebileceğinden yüzde meydana gelen kesik ve yara benzeri şeylerin kaybolmuş, iyileşmiş olması gereklidir. Söz konusu olan durumlar uygun bir biyometrik veri alımı sağlanmasını ya da fotoğraf çekilmesini engelleyen durumlardır. Ayrıca biyometrik fotoğrafta saçlar asla gözleri kapatmamalı, şapka veya şal benzeri yüzü, saçı ya da boynu kapatacak aksesuarlar olmamalıdır. Yalnızca bu durum başvuru sahibinin dini bir nedenden dolayı boynunu ya da başını kapatmasında geçerli değildir. Ancak bu durumda da başvuru sahibinin yüzü, kaşların üst kısmından çene altına dek ve yanaklar açık olacak şekilde görünmelidir. Bununla birlikte eğer mümkünse baş örtüsüne sahip olarak başvuru yapan kişi iki kulağını da fotoğrafta göstermelidir. Fotoğraf çekiminde gözlükler mutlaka çıkarılmalıdır.
Eğer kişilerin parmak uçlarında kesikler varsa ya da kişilerin parmak uçları hasarlıysa, o zaman bu kişiler rahatsızlıkları iyileştikten sonra vize başvurusunda bulunmalıdırlar. Parmak izini fiziksel bir nedenden dolayı veremeyecek olan kişiler de sahip oldukları rahatsızlığı belgeleyen ve destekleyen tıbbi raporu göstermelidirler.
Schengen bölgesindeki ülkelere seyahat edecek olan tüm yabancı ülke vatandaşları biyometri işlemi nedeniyle başvuru yapmak durumundadırlar. Yalnızca Avrupa Ekonomi Bölgesi ülke vatandaşlarının bu başvuruda bulunmalarına gerek yoktur.
Başvuru sahiplerinin biyometri işlemleri, vize başvuru merkezlerinde gerçekleştirilir.
Biyometri işlemi oldukça hızlı yapılan bir işlemdir. Ortalama olarak on dakika süren işlemlerde çok ufak beklemeler meydana gelebilir. Bu beklemeler, verilerin kontrolüyle ilgilidir.
Tüm evrakları doğru ve eksiksiz bir şekilde hazırlanmış olan bir dosyanın vize başvuru işlemleri yaklaşık olarak 7-10 iş günü arasında tamamlanmaktadır. Bu süreye posta süreleri dahil değildir. Bununla birlikte vize işlemlerinde herhangi bir aksaklık yaşanma ihtimali göz önüne alınmalı ve bu nedenle vize başvurusu mümkün olan en erken tarihte yapılmalıdır. Bu tedbir sayesinde seyahat planında bir aksiliğin yaşanmasının önüne geçilmiş olunur.
Bazı ülke vatandaşları için vize başvuru işlemlerinde ek incelemeler yapılmaktadır. Bu ek incelemelerden dolayı vize başvurularının tamamlanması 14 iş gününü bulabilmektedir. Ek inceleme yapılacak olan ülkelerse; Afganistan, Suriye, Bangladeş, Sri Lanka, Kongo, Pakistan, Eritre, Nijerya, Etiyopya, İran, Gana, Irak’tır. Lüksemburg Büyükelçiliği’nin ve Konsolosluğu’nun başvuru sahiplerinden herhangi bir sorun neticesinde ek görüşme talep etme hakkı vardır. Aynı şekilde vize başvurusu değerlendirme süresi boyunca Lüksemburg Büyükelçiliği’nin ve Konsolosluğu’nun ek evrak talep etme hakkı saklıdır.
Lüksemburg Konsolosluğu’ndan alınan Lüksemburg’a giriş vizesi, Lüksemburg ile birlikte diğer Schengen bölgesi ülkelerine de belli süreli giriş hakkı sunar. Çünkü Lüksemburg vize başvurusu Schengen vizesi üstünden yapılır ve sahip olunan bu vizeyle tüm Schengen ülkelerine ziyarette bulunulabilir. Gerçekleştirilecek olan seyahatler 90 gün süreli yapılabilirler. Lüksemburg Konsolosluğu’ndan alınan giriş vizesi Lüksemburg’a girişi garantilemez. Çünkü ülke girişlerinin sorumluluğu her durumda sınır güvenliğindedir. Sınır güvenliği gerekli görürse vize sahibi olan birini de ülkeye almayabilir. Kişiler ilk olarak hangi Schengen ülkesine gideceklerse vize başvurularını o ülkenin yetkili konsolosluğundan yapmalıdırlar.
Alınan Lüksemburg Schengen vizesiyle Lüksemburg dahil olmak üzere aşağıdaki ülkelere ziyaret gerçekleştirilebilir.
Avusturya, İsviçre, Belçika, İsveç, Çek Cumhuriyeti, İspanya, Danimarka, Slovakya, Estonya, Slovenya, Finlandiya, Portekiz, Fransa, Polonya, Almanya, Norveç, Yunanistan, Hollanda, Macaristan, Malta, İzlanda,İtalya, Litvanya, Letonya.
Vize başvurusunu ilk defa yapan kişilerden parmak izi ve biyometrik veri alımı işlemleri yapılması zorunludur. Bu nedenle vize başvuru sahibi daha öncesinde hiç vize başvurusunda bulunmamış ve dolayısıyla biyometrik veri vermemişse o zaman bu başvuru sahibinin vize başvurusunu şahsen yapması gereklidir. Çünkü başvuru esnasında bu kişiden biyometrik verimi alımı yapılacaktır. Alınan biyometrik veriler beş yıl süreyle geçerli olurlar. Yani bir kişi biyometrik veri verdiğinde beş yıl süresince yaptığı vize başvurularında tekrardan biyometrik veri vermez. Daha önce biyometrik veri vermiş olan kişiler bu nedenle başvurularını kendileri yapabilecekleri gibi başvurularını temsilciler aracılığıyla da gerçekleştirebilirler. Bu temsilciler; danışmanlık firmaları, tur operatörleri ve iş ziyareti yapan çalışanlar için şirket temsilcileridir. Eğer vize başvurusu kişinin kendisi tarafından değil bir temsilci tarafından yapılıyorsa o zaman temsilciye yetkilendirme yazısı verilmelidir.
Aşağıdaki ülke vatandaşı olan kişiler 90 gün süreli olmak kaydıyla Lüksemburg’a vizesiz giriş sağlayabilirler. Bu listedeki ülkeler dışında kalan tüm ülkelerin vatandaşları Lüksemburg’a giriş için vize almak durumundadır.
AB Vatandaşları, Antigua & Barbuda, Arnavutluk, Avustralya, Andorra, Arjantin, ABD, Barbados, Bahamalar, Bosna Hersek, Brunei, Brezilya, El Salvador, Güney Kore, Guatemala Cumhuriyeti, Hırvatistan, Honduras, Hong Kong SAR pasaportları (Özel Yönetim Bölgesi),Hong Kong BNO sahipleri (Yurt dışında İngiliz vatandaşlığı),İspanya, İsrail, İsviçre, Japonya, Karadağ, Kosta Rika, Kanada, Monako, Makedonya, Meksika, Malezya, Mauritius, Nikaragua, Paraguay, Panama, Singapur, San Marino Cumhuriyeti, Seyşeller, Saint Kitts ve Nevis Federasyonu, Sırbistan, Şili, Vatikan, Tayvan, Uruguay, Yeni Zelanda, Venezuela.
Bu listede yer alan Sırbistan, Karadağ, Arnavutluk, Bosna Hersek ve Makedonya vatandaşlarına prensipte Lüksemburg’a giriş için vize uygulaması gerekmez. Ancak bu ülke vatandaşları biyometrik pasaporta sahip değillerse o zaman düşük ücretli bir vizeye tabi olurlar. Benzer şekilde bu listede var olan Tayvan vatandaşlarına da prensipte Lüksemburg’a giriş için vize uygulaması gerekmez. Ancak Tayvan vatandaşlarında kimlik kartıyla pasaportu birlikte olanlar 11.01.2011 tarihinden bu yana vize uygulamasına tabi tutulurlar.
Tek girişli ve çok girişli vize ayrımı Schengen bölgesindeki ülkeye kaç defa giriş çıkış yapılabileceğini gösteren bir ayrımdır. Eğer kişiler seyahatlerini tek girişi vizeyle yapıyorlarsa o zaman Schengen bölgesindeki ülkelere tek defalık bir giriş yapabilirler. Schengen bölgesinden ayrıldıktan sonra tekrar o bölgeye giriş yapamazlar. Çok girişli vize ise adı üstünde Schengen bölgesindeki ülkelere birden fazla giriş-çıkış olanağı sunar. Vize geçerli olduğu süre boyunca çok girişli vizeye sahip olanlar Schengen bölgesindeki ülkelere birçok defa giriş-çıkış yapabilirler.
Vize başvuru sahibi, vize başvurusu reddedildikten sonra dilediği zaman yeni bir başvuruda bulunabilir. Ancak yeni başvuru yapılacakken, reddedilen başvurudaki koşullarda bir değişiklik olmaması ya da reddedilen başvurunun sebebinin bilinmemesi yeni başvurunun da reddedilme olasılığını yükseltir. Fakat her başvurunun kendi içinde ve en baştan sona dek yeniden değerlendirmeye tabi tutulduğu unutulmamalıdır. Bir önceki başvurunun reddedilmiş olması yeni başvuruyu otomatik olarak redde düşürmez. Tabi bir önceki başvuruda sahte evrak kullanılması gibi bir durum bu söylenene dahil değildir.
Vize onaylanmadan önce uçak bileti alma zorunluluğu yoktur. Yani uçak biletinin ne zaman alınacağı kişinin kendi kararına kalmıştır. Ancak vize başvuru esnasında seyahat rezervasyonunun ya da rezervasyon yapılan web sitesinin çıktısı sunulmalıdır. Uçak biletini vize onayı olmadan alacak kişilerin her ihtimale karşı havayolu uçak bileti iptal politikalarını kontrol etmeleri önerilir.
Vize başvuruları randevu alınmadan kesinlikle yapılamaz. Çünkü randevusuz olan başvurular reddedilir. Bu duruma istisna olabilecek durumlar sağlık ya da ölüm gibi elzem durumlardır. Böylesine önemli konular dışında mazeret sunularak randevusuz bir başvuru gerçekleştirmek mümkün değildir.
Vize başvurularında parmak izi uygulaması zorunludur. Lüksemburg vize başvurusu yapan herkes parmak izi vermek zorundadır.
Yabancı ülke vatandaşlarının Lüksemburg ve Schengen bölgesindeki diğer ülkeleri ziyaret edebilmeleri için almaları gereken vize Schengen vizesidir. Schengen vizesi, Schengen bölge ülkelerine 90 gün süreyle seyahat olanağı tanır. Ancak bu ülkelerde 90 günden daha fazla kalınacaksa o zaman başvuru yapılması gereken vize türü uzun dönem vize olmalıdır. Çünkü Schengen vizesiyle Schengen bölgesinde 90 günden daha uzun süre kalınamamaktadır.
Vize başvurusu yapmak için Lüksemburg vize başvuru merkezi ziyaret edilecekse o zaman randevu alınması gereklidir. Daha öncesinde biyometrik veri vermiş olan başvuru sahiplerinin randevuya gitme zorunlulukları yoktur. Bu kişilerin adına gerekli olan başvuru işlemlerini firmamız yürütebilir. Randevu için firmamızla iletişime geçilebilir. Ancak daha öncesinde biyometrik veri vermemiş olan kişiler randevuya mutlaka kendileri gitmelidirler. Çünkü bu kişilerden biyometrik veri alımı yapılacaktır.
Vize başvurusunun yapılma süresi en erken olarak seyahatten 3 ay önce, en geç olarak da seyahate 15 gün kala olmaktadır. Kişiler vize başvuru süresinin uzayabileceğini ya da birtakım aksiliklerin yaşanabileceğini göz önüne alarak mümkün olan en erken tarihte vize başvuru işlemlerini gerçekleştirirlerse daha rahat ederler.
Reşit olan başvuru sahibi de reşit olmayan başvuru sahibi de başvuru formunu doldurmak zorundadır. Başvuru formu doldurmada zorluk yaşayan adaylar firmamız hizmetlerinden yararlanabilirler.
Reşit olmayan çocuklar için de ayrı bir başvuru yapılmalı ve dolayısıyla ayrı bir evrak hazırlanmalıdır.
Kişiler normal şartlar altında Lüksemburg Büyükelçiliği’ne / Konsolosluğu’na mülakat için gitmek zorunda değildirler. Yani mülakatla ilgili yapılan genel bir uygulama yoktur. Fakat Lüksemburg Büyükelçiliği/ Konsolosluğu başvuru sahiplerinden mülakat talebinde bulunabilir. Böyle bir talep karşısında başvuru sahipleri mülakata gitmelidir.
Türkiye ile Lüksemburg arasındaki ekonomik ilişkilerin desteklenmesi amacını taşıyan Turuncu Halı Uygulaması, her ülke içindeki ticaretle uğraşan kişilere daha kolay bir vize politikası uygulanmasını sağlar. Bu uygulamayla Lüksemburg’a düzenli seyahat eden çalışanlar ya da Lüksemburg’la önemli bir iş birliği kurmuş olan kurumlar daha kolay bir vize uygulama prosedürüyle karşılaşırlar.
Turuncu Halı Uygulamasının avantajları:
Turuncu Halı Uygulamasına katılmak için aşağıdaki kriterlere sahip olmak gereklidir:
Turuncu Halı Uygulamasına katılabilmek için öncelikle başvuru formu doldurmak gereklidir. Sonrasında da başvuru formunda belirtilen evrakların eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlanması gerekir. İki ile dört hafta arasında yapılan değerlendirmeler sonucunda beklenen sonuç açıklanır. Turuncu Halı Uygulaması kabul edilirliği tamamıyla elçilik ya da konsolosluk onayına tabidir.