Gerekli Evraklar 2019

LETONYA VİZESİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

Önemli: Letonya Vize Başvurularız için firmamızın sizlere sağlayacağı hizmetler için bilgi 0850 885 25 21 numaralı çağrı merkezinden sağlanmaktadır.

Letonya vizesi için gerekli evraklar başvurularında aşağıda bulunan kategoriler arasında seçim yaparak, ilgili kategorilerin evraklarını ibraz etmeniz gerekmektedir.

TRA.Pasaport üzerinden Letonya vize başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz. 6 ay süresi içerisinde Schengen alanında 90 gün süreyle kalmanızı sağlayacaktır. Eğer birkaç ülkeyi ziyaret etmeyi ziyaret etmeyi planlıyorsanız Letonya üzerinden vize alabilmek için en uzun süre kalacağınız ülkenin Letonya olması gerekmektedir. İsveç kısa dönem vize başvurularınızı 3 kategori üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

  • Turist vizesi : Letonya’da herhangi bir davet olmadan turist olarak gitmeyi planlayan kişilerin seçmesi gereken vize türüdür.
  • Ticari / Konferans Vizesi : İş nedeniyle veya herhangi bir konferansa katılım amacıyla Letonya’yı ziyaret edecek olan kişiler bu vize kategorisine başvuruda bulunmalıdırlar.
  • Aile / Arkadaş Ziyareti : Letonya’da yaşayan aile bireylerini veya arkadaşları ziyaret etmek isteyen kişiler vize türüdür.

Turistik Vize

Turistik vize kategorisi yabancı bir ülke vatandaşının sınırlı bir süre boyunca Letonya’yı ziyaret etmesine izin verme amacını taşımaktadır. Bu vize kategorisinde seyahat eden kişiler bir seyahat acentesi ile bir tura katılma veya uçak ve otel rezervasyonlarının başkası tarafından temin edilmesi gibi turistik amaçlarla Letonya’yı ziyaret edecek kişilerdir. Turistik olarak Letonya seyahati planlayan kişilerin başvuru işlemlerinin uzamaması için bu kategoriye ait evrakları temin etmeleri gerekmektedir. Letonya Ankara Büyükelçiliği benzer veya farklı evrakları tekrar talep etme hakkına sahiptir.

  • Pasaportun aslı.

Seyahat sonrası 3 ay süreyle geçerliliği devam eden pasaport ve pasaporta vize işlemi yapılabilmesi için en az 2 boş sayfa olmalıdır. Pasaportun veriliş tarihi 10 seneden eski olmamalıdır.

  • Vize başvuru formu.  Online doldurulmalıdır.

Eksik evrak bildirimleri e-posta yoluyla yapılacağından forma mutlaka e-posta adresi yazılmalıdır.

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi.
  • Nüfus müdürlüğünden alınmış Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Planlanan seyahat tarihleri.
  • 2 adet fotoğraf.

Yeni çekilmiş olduğunuz biyometrik özelliklere sahip fotoğraf. (3X5 4X5 cm, baş çene arası 36 mm ve göz aralığı ise 8 mm olmalıdır.) Arka fonu beyaz, kişinin yüz çehresi (yüz, alın, kulak ve boyun) açık olmalı ve net olarak görülmelidir. Gözlük çıkarılmalıdır. Dini sebeplerden ötürü fotoğraflar başörtülü olarak çekilebilir. Fotoğrafların bir tanesi başvuru formunun sağ üst köşesinde yer almalıdır. Diğer fotoğraf başvuruya eklenecektir.

  • Pasaportun fotokopisi ve eski vizelerin fotokopileri.
  • Başvuru sahibi, varsa eşi, bekâr ise anne babasının üzerine olan tapuların ve kira kontratlarının fotokopileri.
  • Seyahat amacını ve gerekçesini anlatan dilekçe.
  • Seyahat sağlık sigortası.

Bütün Schengen ülkelerinde geçerli olan en az 30 bin Euro teminatlı seyahat ve kaza sigortası.

  • Uçak / Otobüs / Tren rezervasyon belgesi veya özel araçla seyahat edilecekse aracın ruhsat fotokopisi ve uluslararası ehliyetle birlikte seyahat güzergahının detaylı bir planı.
  • Konaklama, Seyahat tarihleri arasına yapılmış otel konfirmeleri.

 

Başvuru Sahibi Bordrolu Çalışan ise.

  • İş yerinden izin belgesi.

Çalışanlar: şirket kâğıdına yazılmış işveren mektubu (izin onayı olan). Mektupta sabit iş telefonu ve adresi, imzalayan kişinin pozisyonu ve ismi, başvuru sahibinin göreve başladığı tarih, seyahat süresi ve çalışanın pozisyonu yer almalıdır.

  • SGK işe giriş bildirgesi
  • SGK hizmet dökümü barkotlu olmalıdır.
  • Son 3 aylık Maaş bordroları kaşeli ve imzalı olmalıdır.
  • Maaşını aldığı bankadan son 3 aylık banka hesap dökümü (Maaşını elden alanlar için şirket müdürü tarafından onaylı maaşını elden almaktadır yazısı.)
  • Şirket imza sirküleri, fotokopisi,
  • Ticaret sicil gazetesinin fotokopisi,
  • Vergi levhası

 

Başvuru Sahibi İş Yeri Sahibi ise ilaveten:

  • -4/b Bağkur Hizmet Dökümü (Barkotlu olmalıdır)
  • Şirket imza sirküleri fotokopisi,
  • Ticaret sicil gazetesinin kopyası,
  • Vergi levhası.
  • Oda Kayıt ve Faaliyet belgesi aslı
  • Şirketin antetli kağıdına yazılmış masrafların şirket ve şahsı tarafından karşılanacağına dair şirketin kaşesi ve imzasının da bulunduğu talep dilekçesi
  • Şirketin ve şahsının son 3 aylık banka hesap dokümanları (Banka memuru tarafından imzalanmış olması gereklidir.)

 

Başvuru Sahibi Emekli ise ilaveten:

  • Emekliler için: Emekli maaşlarını gösteren belge.

SGK'dan son ayın maaş bordrosu.

  • Emekli maaşını aldığı bankadan son 3 aylık banka hesap dökümü

 

Başvuru Sahibi Çiftçi ise ilaveten:

  • Çiftçiler için: bağlı olduğu ziraat odasınca verilmiş çiftçilik belgesi.
  • Üzerine olan hayvanların kayıt belgeleri
  • Üzerine olan tarlaların tapu fotokopileri
  • Son 3 aylık banka hesap dökümleri
  • Bağkur Hizmet dökümü (e-devletten barkotlu olmalıdır.)

 

Başvuru Sahibi Öğrenci ise ilaveten:

  • Öğrenci belgesi
  • Kendi geliri yoksa evin geçimini sağlayan kişiden noter onaylı bir taahhütname, mali evraklar ve iş evrakları.
  • Reşit olmayan kişiler için: Yalnız veya anne ve babasının her ikisinden birisinin öğrenci ile birlikte seyahat gerçekleştirmeyecek olması durumunda Türkiye'de bulunan velinin veya velilerin noterden onaylı velayet hakkı belgesi, vermiş olduğu seyahat izni. (Muvafakatname)

 

Başvuru Sahibi Ev Hanımı ise ilaveten:

  • Başvuru sahibi herhangi bir gelire sahip değilse, eşinin ya da ebeveynlerinin ya da aile üyesinin masrafları üstlendiğine dair dilekçe ve gelir evrakları.

 

Ticari Vize

Ticari vize Schengen üye ülke vatandaşı olmayan kişilerin sınırlı bir süre boyunca Letonya’yı ziyaret etmesine izin verme amacıyla düzenlenmektedir. Bu kategori, sözleşme imzalamak, iş toplantısına katılmak, fuara katılmak ve benzeri ticari amaçlı niyetlerle Letonya’yı ziyaret etmek isteyen kişilere verilmektedir.

Ticari Vize İçin İstenen Evraklar

  • Pasaportun aslı.

Seyahat sonrası 3 ay süreyle geçerliliği devam eden pasaport ve pasaporta vize işlemi yapılabilmesi için en az 2 boş sayfa olmalıdır. Pasaportun veriliş tarihi 10 seneden eski olmamalıdır.

  • Vize başvuru formu. Online doldurulmalıdır.

Eksik evrak bildirimleri e-posta yoluyla yapılacağından forma mutlaka e-posta adresi yazılmalıdır.

  • Nüfus cüzdan fotokopisi.
  • Nüfus müdürlüğünden alınmış Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Planlanan seyahat tarihleri.
  • 2 adet Biyometrik fotoğraf.

Yeni çekilmiş olduğunuz Biyometrik özelliklere sahip fotoğraf. (3X5 4X5 cm, baş çene arası 36 mm ve göz aralığı ise 8 mm olmalıdır.) Arka fonu beyaz, kişinin yüz çehresi (yüz, alın, kulak ve boyun) açık olmalı ve net olarak görülmelidir. Gözlük çıkarılmalıdır. Dini sebeplerden ötürü fotoğraflar başörtülü olarak çekilebilir. Fotoğrafların bir tanesi başvuru formunun sağ üst köşesinde yer almalıdır. Diğer fotoğraf başvuruya eklenecektir.

  • Pasaportun fotokopisi ve eski vizelerin fotokopileri.
  • Seyahat amacını ve gerekçesini anlatan dilekçe
  • Seyahat sağlık sigortası.

Bütün Schengen ülkelerinde geçerli olan en az 30 bin Euro teminatlı seyahat ve kaza sigortası.

  • Seyahat masraflarının nasıl karşılanacağını gösteren belgeler.

Son 3 aya ait hesap hareketlerini gösteren banka dökümü, veya hesap cüzdanlarının asılları.

  • Uçak / Otobüs / Tren rezervasyon belgesi veya özel araçla seyahat edilecekse aracın ruhsat fotokopisi ve uluslararası ehliyetle birlikte seyahat güzergahının detaylı bir planı.
  • Konaklama için Seyahat tarihleri arasına düzenlenmiş Otel Konfirmasyonu gereklidir.
  • Davetiye aslı. Ticari faaliyetiniz için düzenlenmiş; adınızın, soyadınızın, pasaport numaranızın, çalışma pozisyonunuzun, seyahat amacı ve seyahat tarihlerinizin yer aldığı yabancı ülkede bulunan firmanın kaşe ve imzasının yer aldığı şirketin antetli kağıdına düzenlenmiş olması gerekmektedir.
  • Fuar katılım Belgesi; Letonya'da bir fuara katılım yapmak istiyorsanız fuar ücretinin ödendi makbuzu ve katılım davetiyenizin olması gereklidir.

 

Başvuru Sahibi İş Yeri Sahibi ise ilaveten:

  • -4/b Bağkur Hizmet Dökümü (Barkotlu olmalıdır)
  • Şirket imza sirküleri fotokopisi,
  • Ticaret sicil gazetesinin kopyası,
  • Vergi levhası.
  • Oda Kayıt ve Faaliyet belgesi aslı.
  • Şirketin antetli kağıdına yazılmış masrafların şirket ve şahsı tarafından karşılanacağına dair şirketin kaşesi ve imzasının da bulunduğu talep dilekçesi.
  • Şirketin ve şahsının son 3 aylık banka hesap dokümanları (Banka memuru tarafından imzalanmış olması gereklidir.)

 

Başvuru Sahibi Bordrolu Çalışan ise ilaveten:

  • İş yerinden izin belgesi.

Çalışanlar: şirket kağıdına yazılmış işveren mektubu (izin onayı olan). Mektupta sabit iş telefonu ve adresi, imzalayan kişinin pozisyonu ve ismi, başvuru sahibinin göreve başladığı tarih, seyahat süresi ve çalışanın pozisyonu yer almalıdır.

  • SGK işe giriş bildirgesi
  • SGK hizmet dökümü barkotlu olmalıdır.
  • Son 3 aylık Maaş bordroları kaşeli ve imzalı olmalıdır.
  • Maaşını aldığı bankadan son 3 aylık banka hesap dökümü (Maaşını elden alanlar için şirket müdürü tarafından onaylı maaşını elden almaktadır yazısı.)
  • Şirket imza sirküleri, fotokopisi,
  • Ticaret sicil gazetesinin fotokopisi,
  • Vergi levhası
  • Oda Kayıt ve Faaliyet belgesi aslı.
  • Şirketin son 3 aylık banka hesap Dökümleri bankadan kaşeli ve imzalı

 

Aile/Arkadaş Ziyareti Vizesi

Aile / Arkadaş ziyareti vizesi yabancı ülke vatandaşlarının sınırlı bir süre boyunca Letonya’yı ziyaret etmesine izin vermek için verilmektedir. Bu vize kategorisi aile fertlerini veya arkadaşlarını ziyaret edebilmek için Letonya’yı ziyaret etmek isteyenlere yöneliktir. Başvuru yapacak olan kişiler işlem sürelerinin uzamaması için bu kategoriye ait evrakları hazırlamalıdırlar. Aile, akraba veya arkadaş ziyareti yapmak isteyen kişilerin bu kategori üzerinde başvuru yapmaları gerekir.

Aile/Arkadaş Ziyareti Vizesi İçin İstenen Evraklar

  • Letonya belediye tarafından onaylı resmi Davetiyenin aslı.
  • Pasaportun aslı.

Seyahat sonrası 3 ay süreyle geçerliliği devam eden pasaport ve pasaporta vize işlemi yapılabilmesi için en az 2 boş sayfa olmalıdır. Pasaportun veriliş tarihi 10 seneden eski olmamalıdır.

  • Vize başvuru formu. Online doldurulmalıdır.
  • Nüfus cüzdan fotokopisi.
  • Nüfus müdürlüğünden alınmış Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği.
  • Planlanan seyahat tarihleri.
  • 2 adet fotoğraf.

Yeni çekilmiş olduğunuz biyometrik özelliklere sahip fotoğraf. (3X5 4X5 cm, baş çene arası 36 mm ve göz aralığı ise 8 mm olmalıdır.) Arka fonu beyaz, kişinin yüz çehresi (yüz, alın, kulak ve boyun) açık olmalı ve net olarak görülmelidir. Gözlük çıkarılmalıdır. Dini sebeplerden ötürü fotoğraflar başörtülü olarak çekilebilir. Fotoğrafların bir tanesi başvuru formunun sağ üst köşesinde yer almalıdır. Diğer fotoğraf başvuruya eklenecektir.

  • Pasaportun fotokopisi ve eski vizelerin fotokopileri.
  • Seyahat amacını ve gerekçesini anlatan dilekçe.
  • Başvuru sahibi, varsa eşi, bekar ise anne babasının üzerine olan tapuların ve kira kontratlarının fotokopileri
  • Seyahat sağlık sigortası.

Bütün Schengen ülkelerinde geçerli olan en az 30 bin Euro teminatlı seyahat ve kaza sigortası.

  • Seyahat masraflarının nasıl karşılanacağını gösteren belgeler.

Son 3 aya ait hesap hareketlerini gösteren banka dökümü, veya hesap cüzdanlarının asılları.

  • Uçak / Otobüs / Tren rezervasyon belgesi veya özel araçla seyahat edilecekse aracın ruhsat fotokopisi ve uluslararası ehliyetle birlikte seyahat güzergahının detaylı bir planı.

 

Başvuru Sahibi Bordrolu Çalışan ise ilaveten:

  • İş yerinden izin belgesi.

Çalışanlar: şirket kağıdına yazılmış işveren mektubu (izin onayı olan). Mektupta sabit iş telefonu ve adresi, imzalayan kişinin pozisyonu ve ismi, başvuru sahibinin göreve başladığı tarih, seyahat süresi ve çalışanın pozisyonu yer almalıdır.

  • SGK işe giriş bildirgesi
  • SGK hizmet dökümü barkotlu olmalıdır.
  • Son 3 aylık Maaş bordroları kaşeli ve imzalı olmalıdır.
  • Maaşını aldığı bankadan son 3 aylık banka hesap dökümü (Maaşını elden alanlar için şirket müdürü tarafından onaylı maaşını elden almaktadır yazısı.)
  • Şirket imza sirküleri, fotokopisi,
  • Ticaret sicil gazetesinin fotokopisi,
  • Vergi levhası

 

Başvuru Sahibi İş Yeri Sahibi ise ilaveten:

  • -4/b Bağkur Hizmet Dökümü (Barkotlu olmalıdır)
  • Şirket imza sirküleri fotokopisi,
  • Ticaret sicil gazetesinin kopyası,
  • Vergi levhası.
  • Oda Kayıt ve Faaliyet belgesi aslı.
  • Şirketin antetli kağıdına yazılmış masrafların şirket ve şahsı tarafından karşılanacağına dair şirketin kaşesi ve imzasının da bulunduğu talep dilekçesi
  • Şirketin ve şahsının son 3 aylık banka hesap dokümanları (Banka memuru tarafından imzalanmış olması gereklidir.)

 

Başvuru Sahibi Emekli ise ilaveten:

  • Emekliler için: Emekli maaşlarını gösteren belge.

Banka hesap özetleri ya da emeklilik cüzdanı veya SGK' dan son ayın maaş bordrosu.

  • Emekli maaşını aldığı bankadan son 3 aylık banka hesap dökümü

 

Başvuru Sahibi Çiftçi ise ilaveten:

  • Çiftçiler için: bağlı olduğu ziraat odasınca verilmiş çiftçilik belgesi.
  • Üzerine olan hayvanların kayıt belgeleri
  • Üzerine olan tarlaların tapu fotokopileri
  • Son 3 aylık banka hesap dökümleri
  • Bağkur Hizmet Dökümü (Barkotlu olmalıdır)

 

Başvuru Sahibi Öğrenci ise ilaveten:

  • Öğrenci belgesi
  • Kendi geliri yoksa evin geçimini sağlayan kişiden noter onaylı bir taahhütname, mali evraklar ve iş evrakları.
  • Reşit olmayan kişiler için: Yalnız veya anne ve babasının her ikisinden birisinin öğrenci ile birlikte seyahat gerçekleştirmeyecek olması durumunda Türkiye'de bulunan velinin veya velilerin noterden onaylı velayet hakkı belgesi, vermiş olduğu seyahat izni. (Muvafakatname)

 

Başvuru Sahibi Ev Hanımı ise ilaveten:

  • Başvuru sahibi herhangi bir gelire sahip değilse, eşinin ya da ebeveynlerinin ya da aile üyesinin masrafları üstlendiğine dair dilekçe ve gelir evrakları.

 

Öğrenim Vizesi (Ulusal Vize)

  • Pasaportun aslı.

Seyahat sonrası 3 ay süreyle geçerliliği devam eden pasaport ve pasaporta vize işlemi yapılabilmesi için en az 2 boş sayfa olmalıdır. Pasaportun veriliş tarihi 10 seneden eski olmamalıdır.

  • Vize başvuru formu. Online doldurulmalıdır.
  • Nüfus cüzdan fotokopisi.
  • Nüfus müdürlüğünden alınmış Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği.
  • Planlanan seyahat tarihleri.
  • 3 adet fotoğraf.

Yeni çekilmiş olduğunuz biyometrik özelliklere sahip fotoğraf. (3X5 4X5 cm, baş çene arası 36 mm ve göz aralığı ise 8 mm olmalıdır.) Arka fonu beyaz, kişinin yüz çehresi (yüz, alın, kulak ve boyun) açık olmalı ve net olarak görülmelidir. Gözlük çıkarılmalıdır. Dini sebeplerden ötürü fotoğraflar başörtülü olarak çekilebilir. Fotoğrafların bir tanesi başvuru formunun sağ üst köşesinde yer almalıdır. Diğer fotoğraf başvuruya eklenecektir.

  • Pasaportun fotokopisi ve eski vizelerin fotokopileri.
  • Seyahat amacını ve gerekçesini anlatan dilekçe.
  • Başvuru sahibi, varsa eşi, bekar ise anne babasının üzerine olan tapuların ve kira kontratlarının fotokopileri
  • Seyahat sağlık sigortası.

Bütün Schengen ülkelerinde geçerli olan en az 30 bin Euro teminatlı seyahat ve kaza sigortası.

  • Uçak / Otobüs / Tren rezervasyon belgesi veya özel araçla seyahat edilecekse aracın ruhsat fotokopisi ve uluslararası ehliyetle birlikte seyahat güzergahının detaylı bir planı.
  • Letonya’dan gelen kabul Kayıt Mektubu
  • Öğrenci Belgesi (güncel tarihli)
  • Öğrenci Transkript belgesi
  • Türkiye'de öğrenim en son öğrenim gördüğü okuldan alınan diploma fotokopisi
  • Ebeveynlerin Letonya'da öğrenim göreceği süre zarfında masrafların karşılanacağını anlatan İngilizce dilekçe.
  • Ebeveynlerin geçim kaynakları belgeleri
  • Letonya'da kalacak öğrencinin ilk 3 ay nerde konaklama yapacağı konusunda evrak. Otel ise otel konfirmasyonu veya tanıdık birisinin yanında kalınacaksa yazılı dilekçe. Yurtta kalınacaksa yurt tarafından onaylı dilekçe.

Önemli: Letonya’da 3 aydan fazla eğitim görecek yeşil pasaport hamilleri pasaportlarını bordo pasaporta çevirmek zorundadırlar. Müracaatlar en az 3 hafta öncesinde yapılmalıdır.