Genel Bilgiler

Önemli Uyarı: Letonya vize başvurunuz hakkında bilgi Online Randevu hakkında ücretsiz danışma hattımızı arayınız. 0850 885 25 21

TRA.Pasaport kısa dönem ve uzun dönem Letonya vize başvurularında danışmanlık ve takip hizmetleri konusunda aracılık hizmeti vermektedir. Letonya’ya 90 günden daha kısa sürelerde seyahat etmek isteyen kişiler firmamız üzerinden Letonya vizesi başvurusu yapabilmektedirler. Letonya için aldığınız Schengen vizesi ile diğer Schengen ülkelerine girişinizi de sağlayacaktır. Ancak Letonya üzerinden aldığınız Schengen vizesiyle diğer Schengen ülkelerine girişiniz garanti değildir. Her durumda girişlerdeki yetki sınır güvenliklerine aittir. Letonya vize başvurusunu gerçekleştirmeden önce hangi vize tipini seçeceğinizden emin olmalısınız. Firmamız size başvuru esnasında destek olacaktır.

Vize tipinizi belirlemenizin ardından bu kategoriye uygun olan evrakları hazırlamanız gerekmektedir. Evraklarınızın hazırlanma işlemi sona erdiğinde randevunuz firmamız tarafından alınarak danışman eşliğinde başvuru işleminiz yapılacaktır. Başvurunuz esnasında sizden biyometrik verileriniz de alınacaktır. Daha önce biyometrik verilerini Letonya veya farklı bir Schengen ülkesinden vize almak için vermişseniz 5 yıl süresi içerisinde tekrar biyometrik veri vermeniz gerekli değildir. Verdiğiniz veriler VIS veri tabanında saklanmakta ve vize başvurusu yaptığınız tüm Schengen ülke konsoloslukları tarafından görülebilmektedir.

Letonya Konsolosluğundan Alınan Vize Hangi Ülkelerde Geçerlidir?

Letonya Konsolosluğundan alınan giriş vizesi belirli bir süre için Letonya’ya girişlerde geçerli olmaktadır. Letonya vize başvurusu Schengen vizesi üzerinden yapıldığı için bu vizeyle tüm Schengen ülkelerine 90 gün süreyle seyahat gerçekleştirebilirsiniz. Ancak vize başvurunuzu ilk giriş yapacağınız ülkenin konsolosluğuna gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Alacağınız Schengen vizesiyle aşağıda bulunan ülkeleri ziyaret edebilirsiniz.

Avusturya, İsviçre, Belçika, İsveç, Çek Cumhuriyeti, İspanya, Danimarka, Slovakya, Estonya, Slovenya, Finlandiya, Portekiz, Fransa, Polonya, Almanya, Norveç, Yunanistan, Hollanda, Macaristan, Malta, İzlanda, Lüksemburg, İtalya, Litvanya, Letonya.

Letonya Vize Başvuruları Şahsen Mi Yapılmalıdır?

İlk kez bir Schengen ülkesine vize alacak olan kişilerin Biometrik işlemi / parmak izinin alınabilmesi için başvuruya şahsen gitmesi gerekmektedir. Biyometrik işlemi bir kez yapıldığında 5 yıl süresi içerisinde alınan tüm vizelerde geçerli olacaktır. Parmak izi işleminin haricinde vize başvurusu aşağıdakiler tarafından gerçekleştirilebilir:

  • Başvuru sahibinin kendisi,
  • Danışmanlık firmaları,
  • Tur operatörleri,
  • Çalışanlar için şirket temsilcileri. (İş ziyaretleri için)

Başvuru bir temsilci tarafından gerçekleştiriliyorsa, acente / firma yetkilendirme yazısı verilmelidir.

 

Tek Girişli Vize ve Çok Girişli Vize Nedir?

Letonya için alınan vize bir Schengen vizesidir. Giriş sayıları bir kişinin Schengen bölgesine kaç defa giriş yapacağını gösterir. Tek girişli vize ile seyahat eden kişiler birkaç Schengen ülkesine tek seyahatte giriş gerçekleştirebilirler.  Tek girişli vizeye sahip olan kişiler Schengen bölgesinden ayrıldıkları takdirde tekrar bu bölgeye giriş yapamazlar.

Birden fazla kez Schengen bölgesine giriş çıkış yapacak olan kişilerin çok girişli vizeye başvurmaları gerekmektedir. Çok girişli vizelerde vizenin geçerli olduğu süre boyunca Schengen alanına birçok kez giriş – çıkış gerçekleştirilebilir.

Vize Başvurusu Reddedilenler Tekrar Ne Zaman Başvuruda Bulunabilir?

Vize başvurusu reddedilen bir kişi herhangi bir zamanda tekrar vize başvurusunda bulunabilir. Her başvuru kendi koşullarına göre değerlendirmeye tabi tutulacaktır. Ancak son reddedilmenizden sonra koşullarınızda herhangi bir değişiklik yok ise ya da reddedilme nedenlerini tespit edemiyorsanız muhtemelen başvurunuz tekrar reddedilecektir. Başvuru aşamasında sahte belge kullanmadığınız sürece, bir önceki vize başvurunuzun reddedilmiş olması sonraki başvuruların kendiliğinden reddedileceği anlamını taşımamaktadır. Başvurusu reddedilen kişiler tekrar başvuru yapmaları halinde tüm başvuru süreci baştan sona yeniden yapılmalıdır.

Uçak Bileti Vize Düzenlenmeden Satın Alınmalı Mıdır?

Uçak biletlerinin vizeler onaylanmadan satın alınması zorunlu değildir. Sadece seyahat rezervasyonu veya rezervasyon gerçekleştirilen web sitesinin çıktısını sunmanız vize başvuru aşamasında yeterli olacaktır. Vize onaylanmadan uçak bileti satın almak isteyen kişilerin havayolunun uçak bileti iptal politikasını kontrol etmesi önerilmektedir.

Randevu alınmadan başvuru yapılabilir mi?

Randevusuz başvurular kesinlikle kabul edilmemektedir. Ancak sağlık, ölüm gibi elzem durumlarda randevusuz başvurular kabul edilebilmektedir. Uçak bileti satın aldım vizem yetişmeyecek gibi mazeretler kabul edilmemektedir.

Parmak izi verilmesi zorunlu mudur?

Evet. Letonya vize başvurusunda bulunacak her kişi her başvurusunda parmak izi verme zorunluluğu vardır.

Schengen Vizesi Nedir?

Schengen vizesi yabancı ülke vatandaşlarının Letonya ve Schengen Bölgesinde bulunan diğer ülkeleri sınırlı sürelerle ziyaret edebilmesine olanak sağlamak için düzenlenen bir vizedir. Schengen vizesi ile tek bir seferde 90 günden daha uzun sürelerde Schengen bölgesinde kalınamaz. Eğer Schengen bölgesinde uzun süre kalmayı planlıyorsanız uzun dönem vizeye başvurmanız gerekmektedir.

Vize Başvurusu gerçekleştirmek İçin Letonya Vize Başvuru Merkezinden Randevu Almak Gerekli Midir?

Vize başvuru işlemleri için Letonya vize başvuru merkezini ziyaret etmeyi planlıyorsanız randevu almanız gerekmektedir. Daha önce Biyometrik işlemi yaptırmış olan kişilerin randevuya kendilerinin gitmesine gerek yoktur. Firmamız sizin adınıza başvuru işlemlerinizi yürütebilir. Ancak daha önce Biyometrik işlemi gerçekleştirmemiş olan kişilerin bu işlemi gerçekleştirmek için randevuya gitmeleri gerekmektedir. Randevu için firmamızla iletişim kurun.

Başvuru Ne Kadar Süre Önce Yapılmalıdır?

Vize başvuru işlemleri ilgili ziyaretten üç ay öncesine kadar yapılabilmektedir. Ziyaretinize 15 gün kalana kadar vize başvurusu gerçekleştirebilirsiniz. Ancak bazı durumlarda başvuru sürecinin uzayabileceği göz önünde bulundurularak en erken tarihte başvurunun yapılması önerilmektedir.

Vize Başvuru Formunu Doldurmak Zorunda Mıyım?

Her başvuru sahibi, ister reşit olsun, ister olmasın başvuru formunu doldurmak zorundadır. Başvuru formunu doldurmakta zorlanan adaylar için firmamız başvuru formu doldurma hizmeti sunmaktadır.

Reşit Olmayan Çocuğuyla Seyahat Eden Kişiler Onlar İçin Ayrı Evrak Hazırlamak Zorunda Mıdır?

Her başvuru sahibi reşit olmayan çocukları için de ayrı bir başvuru gerçekleştirmeli ve onlar için de gerekli olan evrakları hazırlamalıdır.

Letonya Büyükelçiliğine / Konsolosluğuna Mülakat İçin Gitmek Zorunlu Mudur?

Letonya Büyükelçiliğine / Konsolosluğuna normal şartlarda mülakat için gitmek zorunda değilsiniz. Ancak Letonya Büyükelçiliğine / Konsolosluğunun sizden mülakat talep etme hakkı bulunmaktadır. Bu durumda mülakata gitmeniz gerekebilmektedir.

Seyahat Evraklarında Kabul Edilebilir Asgari Geçerlilik Süresi

Tek girişli vize başvurusu gerçekleştiriliyor ise sunulan seyahat belgesinin kişinin üye devlet sınırını terk etmeyi planladığı tarihten itibaren en az üç ay süresince geçerliliğini koruyacak olan bir belge olması gerekmektedir.

Çok girişli vize başvuru işlemlerinde ise sunulan seyahat belgesinin kişinin üye devlet sınırlarını terk etmeyi planladığı en son tarihten itibaren en az üç ay süreyle geçerliliğini sürdürecek bir belge olması gerekmektedir.

Seyahat belgelerinde en az iki adet boş sayfa olmak koşuluyla yeterli sayıda boş sayfa bulunmalıdır. Bunlardan bir tanesi vize etiketinin yapıştırılacağı sayfa olup diğer boş sayfaya ise sınır kontrol makamları tarafından mühür vurulacaktır.

Pasaportun Üzerinde Vize Başvurusunun Uygun Olduğuna Dair Damga Bulunmalı Mıdır?

Bir başvurunun uygun olması halinde yetkili konsolosluk tarafından başvuru sahibinin seyahat belgesine bir damga vurulmaktadır. Bu damgada başvuruyu inceleyen üye devletin hangisi olduğu, başvuru tarihi ve vize başvurusunu değerlendiren makamın bilgileri yer almaktadır. Bu damga herhangi bir yasal sonuç doğurmamaktadır. Vize basıldığında etiket, damganın vurulduğu sayfaya yapıştırılmaktadır. Diplomatik pasaportlar ve hizmet pasaportları damgalanmazlar.

Başvuru Sırasında Herhangi Bir Mülakata Giriliyor Mu?

Başvurunuzun incelenmesi esnasında konsolosluk tarafından mülakat için davet gerçekleştirilebilir. Genel anlamda mülakat yoktur.

Başvurular Ne Zaman Sonuçlanmaktadır?

Uygun bulunan bir başvuru yapıldığı tarihten itibaren 15 gün süresi içerisinde karara bağlanmaktadır. Özellikle başvurunun ayrıntılı bir tahkikata tabi tutulmasını gerektiren hallerde azami 30 güne kadar süre uzayabilmektedir. İstisna olarak özel bazı hallerde ek bir takım belgelerin sunulması gerektiği takdirde bu süre azami olarak 60 güne çıkabilmektedir.

Vize Başvurusu Reddedilen Kişiler Ne Yapmalıdır?

05.04.2011 tarihi itibariyle getirilmiş olan uygulamayla vize başvurusu reddedilen kişilere bu durum resmi bir mektup aracılığıyla bildirilmektedir. Bu kişilerin ilgili üye devletin ulusal kanunlarına uygun biçimde durumu temyiz etme hakkı bulunmaktadır. Temyiz işlemleri başvuruyla ilgili nihai kararı veren üye devlete karşı ve o üye devletin kanunlarına göre yürütülmektedir. Her bir üye devlet temyiz hakkı ile başvurunun gerçekleştirilebileceği yetkili makam ve başvuru süresi de dahil olmak üzere temyiz hakkının nasıl kullanılacağına dair prosedürleri incelemesi gerekmektedir.