TRA.Pasaport hem kısa hem de uzun dönem Letonya vize başvurularında danışmanlık ve takip hizmeti sunan aracı bir kurumdur. Letonya’ya 90 günden daha kısa sürelerle seyahat gerçekleştirmek isteyen kişiler 90 Gün Altı Letonya Schengen Vizesi başvurularını firmamız üzerinden yapabilirler. Letonya için alınan 90 Gün Altı Letonya Schengen Vizesi ile diğer Schengen bölgesindeki ülkelere de giriş yapmak mümkün olmaktadır. Ancak kişiler Letonya üzerinden aldıkları Schengen vizesinin, diğer Schengen bölge ülkelerine girişi garantilediğini düşünmemelidirler. Çünkü bu durum garanti değildir. Her durumda ülke girişlerindeki yetki sınır güvenliklerine ait olmaktadır. Letonya vize başvurusu gerçekleştirmeden önce, vize başvurusunun hangi tür vize kategorisine yapılacağından emin olmak gerekir. Firmamız sizlere vize başvurusu esnasında ve gerekli olan tüm süreçte destek olacaktır.
Kişiler öncelikli olarak hangi tür vize tipine başvuruda bulunacaklarını belirlemelidirler. Daha sonrasında başvurulacak olan vize kategorisine uygun olan evrakların hazırlanması gereklidir. Evraklar hazırlandıktan sonra gerekli olan vize başvurusu randevusu firmamız tarafından alınır ve başvuru işlemi danışmanımızın eşliğinde yapılır. Başvuru esnasında kişilerden biyometrik veriler de alınmaktadır. Eğer vize başvurusunda bulunan bir kişi daha öncesinde Letonya ya da farklı bir Schengen ülkesi vizesi almak için biyometrik verilerini vermişse, bu durumda beş yıl süresi boyunca tekrar biyometrik veri vermeye gerek yoktur. Çünkü verilen biyometrik veriler VIS veri tabanında saklanırlar ve bu veriler vize başvurusu yapıldığı anda tüm Schengen ülke konsoloslukları tarafından görülebilirler.
90 Gün Altı Letonya Schengen Vize Başvuru Çeşitleri
Belli süreleri olan girişlerde Letonya Konsolosluğu’ndan alınan bir vize Letonya’ya giriş için yeterlidir. Bununla birlikte Letonya vize başvurusu Schengen vizesi üzerinden yapılır. Bu nedenle edinilen vizeyle tüm Schengen bölgesi ülkelerine 90gün süreyle seyahat gerçekleştirebilmek mümkün olur. Ancak ilk önce hangi Schengen ülkesine giriş yapılacaksa vize başvurusu da o ülkenin konsolosluğuna yapılmalıdır. Alınacak olan Schengen vizesiyle Letonya ve aşağıdaki ülkelere giriş yapılabilir.
Avusturya, İsviçre, Belçika, İsveç, Çek Cumhuriyeti, İspanya, Danimarka, Slovakya, Estonya, Slovenya, Finlandiya, Portekiz, Fransa, Polonya, Almanya, Norveç, Yunanistan, Hollanda, Macaristan, Malta, İzlanda, Lüksemburg, İtalya, Litvanya.
Eğer kişi ilk defa Schengen bölgesindeki bir ülke için vize alacaksa o kişiden biyometrik veri alımı ve parmak izi alınacağından dolayı o kişinin vize başvurusunu şahsen yapması gerekmektedir. Alınan biyometrik veriler beş yıl süre boyunca geçerliliğe sahiptir. Yani bir defa alınan biyometrik veriler beş yıl süreyle yapılacak tüm vize başvurularında geçerli olacak olan verilerdir. Bu nedenle kişilerden daha önce biyometrik veriler alınmışsa o kişiler vize başvurularını şahsen gerçekleştirebilecekleri gibi bir temsilci aracılığıyla da gerçekleştirebilirler. 90 Gün Altı Letonya Schengen Vizesi başvurusunu kendileri dışında yapacak olan temsilciler; danışmanlık firmaları, tur operatörleri ve iş ziyareti yapacak olan çalışanlar için de şirket temsilcileri olmaktadır. Eğer vize başvurusu söz konusu olan temsilciler tarafından yapılacaksa, o temsilcilere firma/acente yetkilendirme yazısı verilmelidir.
Letonya için sahip olunan vize Schengen vizesidir. Vize giriş sayısı ise Schengen bölgesindeki bir ülkeye kaç defa giriş-çıkış yapılabileceğini gösteren sayıdır. Eğer edinilen vize tek girişli özellikteyse o zaman kişiler Schengen bölgesindeki ülkeye tek defalık bir ziyaret yapabilirler. Bu vize türüne sahip olanlar Schengen bölgesinden ayrıldıktan sonra bu bölgeye tekrardan giriş sağlayamazlar. Eğer edinilen vize çok girişli özellikteyse o zaman Schengen bölgesindeki ülkeye birden fazla giriş-çıkış yapabilmek mümkün olur. Çok girişli vize türüne sahip olan kişiler vizenin geçerlilik süresi boyunca Schengen bölge ülkesine birçok giriş-çıkış sağlayabilirler.
Reddedilen 90 Gün Altı Letonya Schengen Vizesi başvurusundan sonra kişiler istedikleri zaman yeniden vize başvurusunda bulunabilirler. Yapılan her vize başvurusu kendi çerisinde ve kendi koşullarında yeniden değerlendirilmektedir. Ancak kişinin son vize başvurusu reddedildikten sonra eğer vize başvuru koşullarında herhangi bir değişiklik yoksa ya da kişi vize başvurusunun neden reddedildiğini bilmiyorsa o zaman yeni yapılan vize başvurusunun da reddedilme olasılığı yüksektir. Kişiler sahte belge kullanmadıkları sürece yapılan her başvurunun kendi içinde değerlendirileceğini, bir önceki reddedilen başvurunun sonraki başvuruyu otomatik olarak redde düşürmeyeceğini bilmelidirler. Çünkü yapılan her yeni vize başvurusunda gerekli olan tüm süreç baştan sonra yeniden tekrar edilmektedir.
Kişiler 90 Gün Altı Letonya Schengen Vizesi başvurularında uçak bileti alıp almamaları gerektiği konusunu merak ederler. Vize düzenlenmeden uçak bileti alınmasına gerek yoktur. Yani bu durum bir zorunluluk değildir. Vize başvuru aşamasında yapılan seyahat rezervasyonu çıktısını sunmak veya rezervasyon yapılan web sitesinin çıktısını sunmak yeterli olacaktır. Yine de uçak biletini vize onayından önce almak isteyen kişiler her ihtimale karşı havayollarının iptal şartlarını kontrol etmelidirler.
Bazı istisnalar haricinde randevusuz vize başvuruları kesinlikle kabul edilmemektedir. İstisna sayılan şartlar sağlık durumu ya da ölüm gibi oldukça elzem konulardan oluşur. Böyle önemli konular haricinde kişilerin seyahatleriyle ilgili sunacakları diğer mazeretler randevu alınmaması için geçerli sayılmaz.
90 Gün Altı Letonya Schengen Vizesi başvurusunda bulunacak olan herkes parmak izi vermek zorundadır.
Yabancı ülke vatandaşlarının Letonya ve Schengen bölgesinde yer alan diğer ülkeleri ziyaret edebilmeleri için gerekli olan belge Schengen vizesidir. Schengen vizesi, Schengen bölgesinde yer alan ülkelere seyahat amaçlı kullanılır ve bu vizenin kişilere sunduğu süre en fazla doksan gündür. Eğer Schengen bölgesindeki ülkelerde 90 günden daha fazla kalınmak isteniyorsa o zaman kişiler Schengen vizesi yerine uzun dönem vize türüne başvuruda bulunmak zorundadırlar.
Eğer kişiler 90 Gün Altı Letonya Schengen Vizesi başvurusu yapmak için Letonya vize başvuru merkezini ziyaret edeceklerse o zaman mutlaka randevu almaları gereklidir. Randevusuz bir şekilde başvuru işlemleri yapılamaz. Daha önceden biyometrik veri işlemi yaptırmış olan kişilerin alınan randevuya kendilerinin gitme zorunlulukları yoktur. Bu kişiler adına gerekli olan başvuru işlemlerini firmamız yürütebilir. Fakat daha öncesinde biyometrik veri işlemi yaptırmamış olan kişiler, biyometrik verileri yaptırmak için alınan randevuya kendileri gitmelidirler. Vize başvurusu randevusu için firmamızla iletişime geçilebilir.
Seyahatten önce vize başvurusu yapılmasının süreleri vardır. Kişiler vize başvuru işlemlerini en erken şekilde ilgili ziyaretten üç y öncesine kadar yaptırabilirler. 90 Gün Altı Letonya Schengen Vizesi başvuru işlemleri en geç şekilde de seyahatten 15 gün öncesine kadar yapılabilir. Kişilerin başvuru sürecinde birtakım aksilikler yaşanabileceğini göz önünde bulundurarak olabilecek en erken tarihte başvuru yapmaları gereklidir.
90 Gün Altı Letonya Schengen Vizesi başvurusunda bulunan herkes vize başvuru formunu doldurmak zorundadır. Reşit olan kişilerin başvuru formunu doldurduğu gibi reşit olmayan kişilerin de başvuru formunu doldurmaları gerekir. Firmamız başvuru formu doldurma hizmeti sunarak bu alanda zorlanan adaylara yardım sağlamaktadır.
90 Gün Altı Letonya Schengen Vizesi başvurusunda bulunan herkes reşit olmayan çocukları için de tıpkı reşit olanlar gibi başvuru gerçekleştirmelidir. Bunun neticesinde reşit olmayan çocuklar için de ayrı evrak hazırlanması gerekir.
Normal şartlar altında vize başvuru sürecinde Letonya Büyükelçiliği’ne ya da Konsolosluğu’na mülakat için gitme zorunluluğu yoktur. Ancak büyükelçiliğin ya da konsolosluğun başvuru sahiplerinden mülakat talep etme hakkı bulunur. Eğer başvuru sahiplerine böyle bir talep bildirilirse o zaman başvuru sahipleri mülakat için Letonya Büyükelçiliği’ne ya da Konsolosluğu’na gitmek zorundalardır.
Seyahat evraklarında kabul edilebilir olan asgari geçerlilik süresi demek aslında seyahat belgesinin ne kadar süreyle geçerli olduğu anlamına gelir. Eğer kişiler tek girişli vize türüne başvuruda bulunuyorlarsa o zaman sunulan seyahat belgesi üye devlet sınırının terk edilmeyi planlandığı tarihten itibaren en az üç ay süreyle geçerli olan bir belge olmalıdır. Çok girişli vize türüne yapılan başvurularda sunulan seyahat belgesi de üye devlet sınırının terkedilmeyi planlandığı en son tarihten itibaren en az üç ay süreyle geçerli olan bir belge olmalıdır.
Seyahat belgelerinde en az iki adet boş sayfa kesinlikle olmalıdır. Tabi bununla birlikte yeterli sayıda boş sayfanın da olması gereklidir. En az iki boş sayfa şartında yer alan sayfalardan birine vize etiketi yapıştırılır. Diğer boş sayfaya da sınır kontrol makamları mühür vuracaktır.
Yapılan 90 Gün Altı Letonya Schengen Vizesi başvurusu uygun olduğu zaman, yetkili olan konsolosluk başvuru yapan kişinin seyahat belgesine bir damga vurur. Bu damgada vize başvurusunu hangi üye devletin incelediği bilgisi, başvuru tarih bilgisi ve vize başvurusunu hangi makamın değerlendirdiği bilgisi yer alır. Vize basıldığı zaman etiket herhangi bir şekilde yasal bir sonuç doğurmayan bu damganın basıldığı sayfaya yapıştırılmalıdır. Damgalanmayan pasaport türleriyse diplomatik pasaportlar ve hizmet pasaportlarıdır.
90 Gün Altı Letonya Schengen Vizesi başvurusu esnasında yapılan genel bir mülakat aşaması yoktur. Ancak başvuru incelenirken gerekli görülen durumlarda kişilere konsolosluk tarafından mülakat daveti yapılabilir.
Yapılan bir başvurunun uygun bulunması halinde genelde bu başvurunun karara bağlanma süresi 15 gündür. Ancak yapılan başvurunun ayrıntılı bir şekilde incelemeye tabi tutulması gerekirse o zaman başvurunun karara bağlanması azami 30 güne kadar uzayabilmektedir. Çok özel durumlarda kişilerden birtakım ek belgelerin sunulması istenebilir. Böyle bir durum gerçekleştiğinde başvurunun karara bağlanması azami olarak 60 güne dek çıkabilir.
90 Gün Altı Letonya Schengen Vizesi başvurusu yapan kişilere başvurularının reddedildiği 05.04.2011 tarihinden bu yana resmi bir mektupla bildirilir. Başvurusu reddedilen kişiler üye devletin yasal kanunlarına uygun bir şekilde durumu temyiz edebilirler. Burada temyiz işlemleri vize başvurusunda nihai kararı veren üye devlete karşı yürütülür. Aynı zamanda temyiz işlemlerinin yürütülmesi de yine aynı üye devletin kanunlarına göre olmaktadır. Her bir üye devletin temyizle ilgili olan prosedürleri incelemesi gerekmektedir. Bu prosedürlere temyiz hakkıyla başvurunun gerçekleştirilebileceği makam ve başvurunun süresi de dahildir.