90 gün altı Bulgaristan Schengen Vizesi ile yalnızca Bulgaristan’a giriş yapılması gereklidir. Bulgaristan Cumhuriyeti müzakereler aşamasında olması sebebi ile Bulgaristan vizesi ile diğer Schengen ülkelerine giriş yapılamayacaktır. Ancak Bulgaristan vatandaşları vizesiz diğer 26 üye Schengen ülkelerine seyahat edebilmektedir bu kısım önemlidir. Kısacası 90 gün altı Bulgaristan Schengen vizesi ile sadece Bulgaristan’a giriş yapabileceksiniz.
ÖNEMLİ: Almanya, Fransa, İtalya gibi (26 üye Schengen ülkesi) den alınan Schengen vizeleri ile Bulgaristan’a giriş yapılabilmektedir ama Bulgaristan vizesi ile bu ülkelere giriş yapılamamaktadır.
90 gün altı Bulgaristan Schengen vizesi 90 gün ile sınırlıdır. 90 günden fazla Bulgaristan da kalmak isteyenler ikamet başvurusu talebinde bulunması gerekecektir. Bulgaristan Cumhuriyetine giriş için kullanılacak tek bir vize kategorisi yoktur. Bu nedenle vize başvurusu yapmadan önce hangi vizenin alınacağına karar vermek gerekir.
Örneğin turist vize başvurusu, ticari vize başvurusu, ziyaretçi vizesi, çalışma vizesi, aile birleşimi vizesi ve alt kategorileri ile başvuru türleri birbirinden ayrılır. Gidiş nedeni ve vize evrakları arasında uyumsuzluk olması halinde vize alımı gerçekleşmez. Vize kategori tercih edilerek o kategoriye uygun evraklar hazırlanmalıdır. TRA Danışmanlık 850 885 2521 arayarak başvuru öncesi ücretsiz destek alabilirsiniz.
Vize Başvuru Merkezleri
Bulgaristan Vize başvurularında bölge ayrımı yapılmaktadır. Buna göre belirtilen il ve ilçeler ayrılmıştır.
Bursa ve İzmir vize başvuruları için, Bursa, Bilecik, Balıkesir, Muğla, Denizli, Aydın, Manisa, İzmir, Yalova
Ankara Büyükelçiliği
Adana, Adıyaman, Ardahan, Afyon, Ağrı, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aksaray, Bayburt, Batman, Bartın, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Isparta, İçel(Mersin), Iğdır, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Karabük, Kırklareli, Kırşehir, Kırıkkale, Kilis, Konya, Kütahya, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Şırnak, Tokat, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Uşak, Van, Yozgat, Zonguldak şehirlerinde ikamet eden kişilerin vize başvurularını kabul etmektedir.
Edirne’den başvuru yapacaklar aşağıdaki il ve ilçelerde ikamet edenler yapabilecektir.
Edirne ve ilçeleri (Enez,Havsa,İpsala,Keşan,Lalapaşa,Meriç,Süloğlu,Uzunkopru)
Tekirdağ ve ilçeleri (Çerkezköy,Çorlu,Hayrabolu,Mlkara,Marmaraeğrelisi,Muratlı,Saray,Şarköy)
Kırklareli ve ilçeleri (Babaeski,Demirköy,Kofçaz,Luleburgaz,Pehlivanköy,Vize )
+12 Yaş 60 Euro (Konsolosluk) 25 Euro (Parmak İzi Ücreti)
0-12 yaşından küçük olan çocuklar için konsolosluk ücreti alınmaz
İlköğretim, üniversite, yüksek lisans öğrencileri ile onların yanında bulunan öğretmenlerinin araştırma ve eğitim amacıyla Bulgaristan’a gittikleri durumlarda konsolosluk ücreti alınmaz
Avrupa Birliği, İzlanda, Norveç, İsviçre ve Lihtenstayn vatandaşlarının beraber seyahat ettikleri veya bir noktada toplanacakları durumlarda durumlarda konsolosluk ücreti alınmaz.
Avrupa Parlamentosunun 2005/761/EC tavsiyesi kararıyla 28.09.2005 tarihinde toplanan konseyin kararı gereğinde, bilimsel bir araştırma yapmak amacıyla bir topluluk içerisinde bulunarak seyahat eden üçüncü ülke araştırmacılarının vize başvurularında konsolosluk ücreti alınmaz
Avrupa yasaları gereğince Schengen kapsamında bulunan ülkelere yolculuk yapılması halinde bu ülkede geçirilecek süre bitimine kadar kişilerin sağlık sigortalarının olması zorunludur. Sağlık sigortası yapılırken dikkat edilecek noktalar ve sigortanın kapsamı da bu kurallar çerçevesinde belirlenmiştir;
Sigortalı olunduğuna dair belgenin başvuru sırasında ibraz edilmesi şarttır. Bu belge poliçe ve poliçeye ait ödemenin yapıldığını gösteren belgedir.
Sigortanın süresi içerisinde gidiş ve dönüş günleri de muhakkak olmalıdır.
Tek bir seyahat süresi için sigorta yaptırılması daha uzun süreli vize başvurularının reddedilmesine neden olabilir.
Eşi Bulgaristan vatandaşı olan kişiler de sigorta yaptırma zorunluluğu kapsamında tutulurlar.
Vize başvuru işlemleri evrakların toparlanma ve posta işlemleri aşamaları da hesaplandığında yaklaşık olarak 15 iş günü kadar sürer. Bu süreye dikkat edilmesi önemlidir. Çünkü tatil günleri iş günleri arasında sayılmaz. Tabi başvurular sırasında yaşanabilecek aksaklıkların da göz önünde tutulması ve bu nedenden dolayı başvuruların daha erken yapılması tavsiye edilir. Başvuru yapıldıktan sonra ek evrak talep edilmesi gibi bir durum da oluşabilir.
Vize başvurularının nasıl yapılacağı büyük bir sorudur. Öncelikli merak edilen konu ise başvuruların şahsen mi yapılacağıdır. Bu konuda daha önce Schengen vizesi olmayan kişilerin başvurularına şahsen gitmeleri zorunludur. Bunun nedeni ise parmak izi ve biyometrik işlemlerinin tamamlanması şartıdır. Biyometrik olarak adlandırılan (Parmak İzi) işlemin yapıldıktan sonraki geçerlilik süresi beş yıldır. Bu işlem adımlarını daha önce geçmiş olanlar ise başvurularını daha farklı şekillerde de yapabilirler. Başvuru sahibi başvurusunu kendisi yapabilir, bu konuda hizmet veren danışmanlık firmaları ya da tur operatörlerinden faydalanabilir, iş gezileri için de çalışılan iş yerinin şirket temsilcileri başvuruyu yapabilir. Başvuru aracı kurum ile yapılırsa elinde yetki yazısının olması gerekir.
Vize alımı sırasında ortaya çıkan sorunlardan biri de seyahati belgeleyecek olan biletin alınıp alınmayacağıdır. Uçak biletini vize almadan satın almak vize başvurusu kabul edilmez ise iptal durumunda sorun yaratabilir. Bunun için bilet satın almak şart değildir. Bilet yerine seyahat rezervasyonunu gösteren belgenin ibraz edilmesi yeterlidir.
Başvurular sırasında randevu almak zorunludur. Randevusuz başvurular ancak sağlık, ölüm gibi insani konuların ortaya çıkması durumunda kabul edilir. Başka herhangi bir mazeret randevusuz olarak görüşme talebinde geçerli değildir. Randevu sayfamızdan randevu talebinde bulunabilirsiniz.
Parmak izi bir kere verildikten sonra beş yıl boyunca parmak izi verme zorunluluğu ortadan kalkar. Ancak ilk başvurularda ve beş yılın sonunda parmak izi verilmesi şarttır.
Schengen aynı vize sınırları içerisinde tutulmuş bir bölgedir. 27 üye ülkeyi kapsamaktadır. ÖNEMLİ: Almanya, Fransa, İtalya gibi (26 üye Schengen ülkesi) den alınan Schengen vizeleri ile Bulgaristan’a giriş yapılabilmektedir ama Bulgaristan vizesi ile bu ülkelere giriş yapılamamaktadır.
Vize başvuruları ziyaretten maksimum 90 Gün ve 15 iş gün kalana kadar aralıkta yapılabilir. Vize işlemlerinde oluşabilecek riskler düşünülürse başvuruların son güne bırakılması riskli bir durum oluşturabilecektir.
Hangi yaş aralığında olursa olsun vize için başvuru yapacak kişilerin başvurunu formunu doldurmaları mecburidir. Bu formu doldurmakta zorlananlar profesyonel kişilerden yardım alabilirler. Seyahat reşit olmayan çocuklarla birlikte yapılacaksa onlar için de bu formların doldurulması gerekir.
Mülakat normal şartlarda zorunlu bir durum değildir ancak bazen mülakata çağrılma gibi bir durum oluşabilir. Buna büyükelçilik veya konsolosluk karar verecektir. Mülakata çağrılıp da gitmeyen kişilerin başvurularının geçersiz sayılması, vizelerinin onaylanmaması durumu ortaya çıkabilir.